How to run MorphOS on unsupported iMAC G5
  • MorphOS Developer
    cyfm
    Posts: 447 from 2003/4/11
    From: Germany
    Quote:

    Zylesea schrieb:
    Frank, what's still stopping you from adding the iMac G5 to the official supported hardeware list? To my recognition none of the iMac users reported real issues. Except the fan thing which seems to affect only some users and can get fixed by the fan control program .
    I am pretty satisfied with my iMac G5. 3.15 runs fine on it.


    Well, maybe for MorphOS 3.16. We typically don't add additional hardware support for bug-fix updates. The main reason iMac G5 isight isn't officially supported is that there are plenty of other iMac G5 variants that don't work at all to run MorphOS, so you basically are on your own to look one up that works.

    Speaking of smooth experience, starting with MorphOS 3.15, the released installation hdimg - dubbed #?hybrid.hdimg for this reason - can be booted via USB stick on various supported Apple hardware if you dump the raw image to some USB stick directly and modify the boot device in OF via

    Code:
    setenv boot-device ud:,\\:tbxi


    If it can't find a related USB device, it should fall back to HD/CD boot automatically. It will take a while until it times out on iMac for example but rather useful if you quickly need to boot from a MorphOS live image and don't have a CD at hand or your CD drive is already starting to act up.
    We will provide some more detailed information about this new installation feature at some later point.
    If you are already using a more complex boot menu or modified the boot process otherwise, this is probably less appealing.
    Unfortunately, the USB stick won't show up in the graphics boot menu which would make it even simpler but it seems Apple decided not to support that early boot feature back then.
  • »02.01.21 - 14:41
    Profile Visit Website
  • Butterfly
    Butterfly
    Flash
    Posts: 75 from 2019/11/1
    Hi Frank,
    What about G5 quad official support ?
    I have mine with pcie eth card (Realtek) and pcie Wi-Fi card (atheros) running okay from at least mos 3.13 release.
  • »02.01.21 - 16:49
    Profile Visit Website
  • Moderator
    Kronos
    Posts: 2045 from 2003/2/24
    Quote:

    Flash wrote:
    Hi Frank,
    What about G5 quad official support ?



    Since non of those can run MorphOS out of the box I doubt that ever to happen.
    --------------------- May the 4th be with you ------------------
    Mother Russia dance of the Zar, don't you know how lucky you are
  • »02.01.21 - 16:58
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11445 from 2003/5/22
    From: Germany
    > The main reason iMac G5 isight isn't officially supported is that there
    > are plenty of other iMac G5 variants that don't work at all to run
    > MorphOS, so you basically are on your own to look one up that works.

    Isn't this the same as with eMac and PowerBook G4?
  • »02.01.21 - 17:39
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    Divinity
    Posts: 494 from 2009/9/8
    is it possible to use the webcam and internal microphone in the iMac?
  • »02.01.21 - 23:23
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    Posts: 314 from 2003/7/26
    From: Chicago, IL
    @Divinity

    Thanks for the question, I would love to know the answer to this too.
    DiscreetFX
    Making your
    Digital Films
    More Effective!
  • »26.01.21 - 21:38
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    polluks
    Posts: 665 from 2007/10/23
    From: Gelsenkirchen,...
    @Divinity
    At least you need the firmware...
    Pegasos II G4: MorphOS 3.9, Zalman M220W · iMac G5 12,1 17"
    Power Mac G3: OSX 10.3 · PowerBook 5,8: OSX 10.5, MorphOS 3.15
  • »29.01.21 - 19:37
    Profile
  • Jim
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Jim
    Posts: 4955 from 2009/1/28
    From: Delaware, USA
    Quote:

    Kronos wrote:
    Quote:

    Flash wrote:
    Hi Frank,
    What about G5 quad official support ?



    Since non of those can run MorphOS out of the box I doubt that ever to happen.




    ? All I changed was my video card, and my quad is running MorphOS fine (I still need a network or wireless card). 8 GBs of memory (w/ >6 going to waste), but no problem leaving it all in place. I did have trouble trying to install a CMI based audio card and a SiI3132 PCI Express SATA controller card, but I'll try those again now that I have it running.

    Not enough expansion slots and they are too close together (wide video cards cover the nearby slot).
    "Never attribute to malice what can more readily explained by incompetence"
  • »29.01.21 - 22:27
    Profile
  • Just looking around
    Posts: 10 from 2021/1/31
    Hi there, why does the G5-20" work and the G5-17" 1,9Ghz (x600pro) not?
    What hardware is the problem on the 17" model? Thx
  • »03.02.21 - 16:43
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 2513 from 2003/3/5
    From: Canada
    There are subtle changes between the models and even production runs of the same model. We've had enough of the hardware to look into the 20" but not the 17".
  • »03.02.21 - 19:17
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    polluks
    Posts: 665 from 2007/10/23
    From: Gelsenkirchen,...
    @jacadcaps
    At Geit@Home I wanted to show Frank my 17", we will try next time...
    Pegasos II G4: MorphOS 3.9, Zalman M220W · iMac G5 12,1 17"
    Power Mac G3: OSX 10.3 · PowerBook 5,8: OSX 10.5, MorphOS 3.15
  • »06.02.21 - 14:39
    Profile
  • vox
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    vox
    Posts: 472 from 2003/11/25
    From: Belgrade
    Quote:

    sailor wrote:
    inspired by zukow thread about powermac G5 here is some info about MorphOS 3.12 on unsupported iMac G5/2.1 (PowerMac12.1):



    Ran into really cheap same iMac G5 model and happy to report I am typing this from Wayfarer

    So far very elegant and nice experience with MorphOS 3.15 and Crysalis, thanks to everyone involved.


    [ Edited by vox 22.03.2021 - 17:54 ]
    ------------------------------------------
    iMac G5 1GB with MorphOS and MacOS X
    Vampire Standalone v4
  • »22.03.21 - 17:54
    Profile
  • Jim
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Jim
    Posts: 4955 from 2009/1/28
    From: Delaware, USA
    Quote:

    drzeissler wrote:
    Hi there, why does the G5-20" work and the G5-17" 1,9Ghz (x600pro) not?
    What hardware is the problem on the 17" model? Thx



    Yes, support (unofficial) for the 17" A1144 would be useful. I can get good buys on these, and I'd like to avoid rebuilding the coolant system on my G5 quad for awhile.
    "Never attribute to malice what can more readily explained by incompetence"
  • »29.05.21 - 15:57
    Profile
  • MorphOS Developer
    cyfm
    Posts: 447 from 2003/4/11
    From: Germany
    Quote:

    Jim schrieb:
    Quote:

    drzeissler wrote:
    Hi there, why does the G5-20" work and the G5-17" 1,9Ghz (x600pro) not?
    What hardware is the problem on the 17" model? Thx



    Yes, support (unofficial) for the 17" A1144 would be useful. I can get good buys on these, and I'd like to avoid rebuilding the coolant system on my G5 quad for awhile.


    Get some of those and send at least one to MorphOS team - then there might be a chance ...The only reason there is unofficial support for the 20" isight one is that I got hold of one quite some years ago and didn't want to keep it in the closet forever ...

    But seriously, we have plenty of machines supported already. We really don't have plans to expand the range even further. While it looks like some machines are just a (down)scaled version of some other model, it doesn't always scale that well on the software side of things and needs considerable effort to add support.
  • »30.05.21 - 15:33
    Profile Visit Website
  • Moderator
    Kronos
    Posts: 2045 from 2003/2/24
    Quote:

    cyfm wrote:


    Get some of those and send at least one to MorphOS team - then there might be a chance ...



    Well there seems to be one in the 2nd class city not so far away (look 3 posts below yours)


    *runstothehills*
    --------------------- May the 4th be with you ------------------
    Mother Russia dance of the Zar, don't you know how lucky you are
  • »30.05.21 - 15:54
    Profile
  • MorphOS Developer
    cyfm
    Posts: 447 from 2003/4/11
    From: Germany
    Quote:

    Kronos schrieb:
    Quote:

    cyfm wrote:


    Get some of those and send at least one to MorphOS team - then there might be a chance ...



    Well there seems to be one in the 2nd class city not so far away (look 3 posts below yours)


    *runstothehills*


    Well, to my knowledge, the only offer so far was to tinker with it on some geit meeting, so ...
  • »30.05.21 - 16:09
    Profile Visit Website
  • Cocoon
    Cocoon
    cip060
    Posts: 46 from 2010/7/30
    I just got a 20 inch iSight imac g5 it works very well
    I wanted to know if it was possible to connect the mini vga socket to an external monitor with an adapter
    I have a pc monitor and I would like to use it on the mac not having the space
    the mini vga connector works only with mac os x or also works with morphos by connecting it to a simple vga monitor / display port / hdmi with adapter +
  • »26.06.21 - 22:16
    Profile
  • Cocoon
    Cocoon
    cip060
    Posts: 46 from 2010/7/30
    Another question is it possible to disable the sound when starting the mac by unplugging the speaker connector maybe
    Using it in the evening every reboot is a problem for people who sleep
    I also have a macmini and I unplugged the speaker
  • »26.06.21 - 22:19
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    koszer
    Posts: 1121 from 2004/2/8
    From: Poland
    Quote:

    cip060 wrote:
    Another question is it possible to disable the sound when starting the mac by unplugging the speaker connector maybe



    There is no need to disconnect the speaker. Just open MorphOS Preferences/Sound and set the "Startup sound" volume to 0.
  • »26.06.21 - 22:22
    Profile
  • Cocoon
    Cocoon
    cip060
    Posts: 46 from 2010/7/30
    Seriously ?
    This simple option is enough
    It works great thanks you have solved me a great problem
    Now I can use the Mac all night!
  • »26.06.21 - 22:25
    Profile
  • Cocoon
    Cocoon
    cip060
    Posts: 46 from 2010/7/30
    An adapter like this could work with Morphos?
    For a matter of space I need to use the PC monitor
    The issue will work on Morphos and above all the Mac monitor if I connect an external monitor will turn off?
    Has anyone tried to do it?
    Let me know, thanks
    https://www.morphos-store.com/product_info.php?products_id=90

    [ Edited by cip060 27.06.2021 - 13:02 ]
  • »27.06.21 - 11:59
    Profile
  • Moderator
    Kronos
    Posts: 2045 from 2003/2/24
    That adapter came with the iMac when it was new, so it for sure should work.


    I do have one on mine and use a 2nd monitor with it under MorphOS but I'm not 100% sure what you want.

    You can define2 screens and have certain apps open on the 2nd one (like I do)

    You can force Ambient onto the external display and leave the builtin unused (or use that as 2nd display)

    There is AFAIK no way to make both screens show the same screen (mirror) with MorphOS

    If you want to use it under OSX in anything but mirror mode you need to apply a firmware patch.
    --------------------- May the 4th be with you ------------------
    Mother Russia dance of the Zar, don't you know how lucky you are
  • »27.06.21 - 12:17
    Profile
  • Cocoon
    Cocoon
    cip060
    Posts: 46 from 2010/7/30
    I want to use morphos on a monitor that I use for pc
    the mac would go behind the pc monitor because i don't have space on the desk
    if I connect a second monitor to the mini vga socket, the main monitor of the mac TURNS OFF? can you turn it off?
  • »27.06.21 - 12:59
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11445 from 2003/5/22
    From: Germany
    > Seriously ? This simple option is enough

    Yes, since MorphOS 3.12.
  • »27.06.21 - 13:11
    Profile
  • Cocoon
    Cocoon
    cip060
    Posts: 46 from 2010/7/30
    I have a 20 inch isight imac g5
    I don't have much space in my workstation the only solution would be to put it behind the LCD TV
    If I connect the mini vga socket to my pc monitor that I use every day, would morphos work?
    Could it work if I unplug the imac lcd monitor by unplugging the connectors?
    Using the mini vga of course
    In theory it should behave like a laptop
    Has anyone tried this?
  • »11.08.21 - 12:44
    Profile