MorphOS : : Public Release of MorphOS 3.16
Posted By: ASiegel. on 2022/3/9 11:09:30

The MorphOS development team is proud to announce the immediate availability of MorphOS 3.16. This release includes numerous important performance, stability and security improvements. A new version of Wayfarer comes included with the OS and replaces the now obsolete Odyssey Web Browser. We've also included the Iris email client, Magic Beacon notifications system and a Command-Tab application switcher. The Synergy Client and Server applications are now compatible with the free Barrier alternative. OpenSSL3 is now available as a shared library.

For a more extensive overview of the changes included in MorphOS 3.16, please read our release notes.

We strongly urge new users to carefully read our installation and troubleshooting guides before they attempt to install MorphOS for the first time. Existing users can upgrade via the familiar procedure but are encouraged to read the guides as well. MorphOS 3.16 is available for download in our files section.

 
  • MDW
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    MDW
    Joined: 2003/7/26
    Posts: 358
    From: Wroclaw/Poland
    Updated to 3.16. My PowerBookG4 works normally, so... probably this is next MOS-success. :)
    Thank you!

    BTW.
    I very like update with only bug-fixing. Each bug-fixing version is something like final version of previous version. :)

    [ Edited by MDW On 2022/3/9 13:51 ]
  • »2022/3/9 12:24
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    MoerBoer
    Joined: 2019/10/15
    Posts: 170
    From:
    YES!

    Thank you all! I can't wait to update and start playing around with this version.
  • »2022/3/9 12:34
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    Zetec-s
    Joined: 2008/7/10
    Posts: 187
    From: Cheshire, UK
    Brilliant news. Thank you. Now to update all three of my machines!
  • »2022/3/9 12:43
    Profile
  • Andreas_Wolf
    Joined: 2003/5/22
    Posts: 11631
    From: Germany
    > I very like update with only bug-fixing. Each bug-fixing
    > version is something like final version of previous version. :)

    Yes, this release seems to break the tradition of "even revision" = "feature release" and "odd revision" = "bug fix release".

    [ Edited by Andreas_Wolf On 2022/3/9 15:08 ]
  • »2022/3/9 13:52
    Profile
  • MorphOS Developer
    Piru
    Joined: 2003/2/24
    Posts: 542
    From: finland, the l...
    It doesn't break the tradition. Feature releases of course also include bug fixes along with the new features.
  • »2022/3/9 14:13
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    koszer
    Joined: 2004/2/8
    Posts: 1180
    From: Poland
    I guess the main features of this MorphOS version are mostly the ones mentioned in news: New and up-to-date Wayfarer, Iris and MagicBeacon merged into system and the new "Expose" app switcher.

    And we have a lot more interesting things in the "release notes".

    Thank you MorphOS team for your hard work!

    [ Edited by koszer On 2022/3/9 15:40 ]
  • »2022/3/9 14:35
    Profile
  • Andreas_Wolf
    Joined: 2003/5/22
    Posts: 11631
    From: Germany
    > It doesn't break the tradition. Feature releases of course
    > also include bug fixes along with the new features.

    True, feature releases have always also contained bug fixes. It's just that quantitatively, the release notes of 3.16 seem to imply a focus on bug fixes. Or maybe it's just that the release notes of prior feature releases simply omitted a large number of the bug fixes. At least MDW seems to think that 3.16 is "update with only bug-fixing" :-) He may have come to this conclusion because Wayfarer, Iris and MagicBeacon have been available separately already.
    Anyway, congratulations on this immense feature+bugfix release :-D

    [ Edited by Andreas_Wolf On 2022/3/9 16:28 ]
  • »2022/3/9 15:26
    Profile
  • Caterpillar
    Caterpillar
    xeno74
    Joined: 2020/6/8
    Posts: 39
    From:
    I was able to update MorphOS from 3.15 to 3.16 on my X5000 today.
    Unfortunately all 3D applications (demos, games etc) don't work anymore.
    I use a Radeon X1950 PRO.

    [ Editiert durch xeno74 Ein 2022/3/9 17:02 ]
  • »2022/3/9 16:01
    Profile
  • Caterpillar
    Caterpillar
    xeno74
    Joined: 2020/6/8
    Posts: 39
    From:
    The 3D applications don't work from the live USB stick either so I don't need to install MorphOS.

    [ Editiert durch xeno74 Ein 2022/3/9 17:27 ]
  • »2022/3/9 16:27
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Joined: 2003/3/5
    Posts: 2683
    From: Canada
    Online!
    Quote:

    The 3D applications don't work from the live USB stick either so I don't need to install MorphOS.

    [ Editiert durch xeno74 Ein 2022/3/9 17:27 ]


    MorphOS itself comes with only some 3D blankers and no apps that actually require 3D. I would be surprised if your games worked when booting from an ISO since other 3rd party components (like SDL) would then be missing.
  • »2022/3/9 16:32
    Profile Visit Website
  • Caterpillar
    Caterpillar
    xeno74
    Joined: 2020/6/8
    Posts: 39
    From:
    Quote:

    Quote:

    The 3D applications don't work from the live USB stick either so I don't need to install MorphOS.

    [ Editiert durch xeno74 Ein 2022/3/9 17:27 ]


    MorphOS itself comes with only some 3D blankers and no apps that actually require 3D. I would be surprised if your games worked when booting from an ISO since other 3rd party components (like SDL) would then be missing.


    Good hint but it doesn't solve the issue.
  • »2022/3/9 16:41
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Joined: 2003/3/5
    Posts: 2683
    From: Canada
    Online!
    I suggest you start a separate thread for this and post more detail - which demos/games exactly, what happens, logs, etc. Just stating "doesn't work" is not very helpful.

    Btw both fuhquake-gl and the included 3D blankers are working OK for me on a X1950...

    [ Edited by jacadcaps On 2022/3/9 18:10 ]
  • »2022/3/9 16:56
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Papiosaur
    Joined: 2003/4/10
    Posts: 1623
    From: France
    MorphOS 3.16 installed !

    I like size up of Installer window and MagicBaecon notification when i format DH1 :-)

    Continue exploration and test !

    Thanks a lot MorphOS Team for this new release and the new SDK in the same time !
  • »2022/3/9 17:21
    Profile Visit Website
  • Caterpillar
    Caterpillar
    xeno74
    Joined: 2020/6/8
    Posts: 39
    From:
    Quote:

    I suggest you start a separate thread for this and post more detail - which demos/games exactly, what happens, logs, etc. Just stating "doesn't work" is not very helpful.

    Btw both fuhquake-gl and the included 3D blankers are working OK for me on a X1950...

    [ Edited by jacadcaps On 2022/3/9 18:10 ]


    Thanks for your reply. For example MORPHOBIA by ENCORE doesn't start anymore. I see only a window with a white background.
  • »2022/3/9 19:08
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Joined: 2003/3/5
    Posts: 2683
    From: Canada
    Online!
    Could you take a screenshot of the GraphicsBoard app? That demo works for me on the G5 with a PC X1950…
  • »2022/3/9 19:45
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    tolkien
    Joined: 2013/5/29
    Posts: 462
    From:
    Quote:

    Quote:

    I suggest you start a separate thread for this and post more detail - which demos/games exactly, what happens, logs, etc. Just stating "doesn't work" is not very helpful.

    Btw both fuhquake-gl and the included 3D blankers are working OK for me on a X1950...

    [ Edited by jacadcaps On 2022/3/9 18:10 ]


    Thanks for your reply. For example MORPHOBIA by ENCORE doesn't start anymore. I see only a window with a white background.


    It works fine here (PowerMac g5).

    This update is great. Seems to run all even faster and more stable. Fantastic! Thanks team!!
    MorphOS: PowerMac G5 - PowerBook G4 - MacMini.
    Classic: Amiga 1200/060 - A500 PiStorm
  • »2022/3/9 19:50
    Profile
  • Caterpillar
    Caterpillar
    xeno74
    Joined: 2020/6/8
    Posts: 39
    From:
    Quote:

    Could you take a screenshot of the GraphicsBoard app? That demo works for me on the G5 with a PC X1950…


    Here you are: https://i.ibb.co/3mfgwV1/Debug1.png

    Thanks
  • »2022/3/9 20:40
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    BatteMan
    Joined: 2003/2/24
    Posts: 268
    From: France
    Nice update, and we have some stuffs not listed ! Take a look at the Games drawer ;)
    Thx MorphOS Team ! You rulez !
    Proud user of MorphOS since 2003 !
  • »2022/3/9 21:24
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    matt3
    Joined: 2004/2/10
    Posts: 440
    From:
    I had an issue upgrading from 3.15 to 3.16 on my PM G5 2.3 with 1950.

    I boot from CD (Pressing C on keyboard) like I normally do and receive the following message:

    MorphOS 3.16 install media was found yet, the system booted with MorphOS kernal 3.15.

    It suggests I use the Alt key, but I can't since I use the 1950.

    Any suggestions?
  • »2022/3/9 21:54
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Joined: 2003/3/5
    Posts: 2683
    From: Canada
    Online!
    @xeno74

    Confirmed your issue. Looks like it's due to your CPU having no Altivec unit. We'll make sure this gets fixed in 3.17.
  • »2022/3/9 23:12
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    discreetfx
    Joined: 2003/7/26
    Posts: 336
    From: Chicago, IL
    Very nice, a new version of MorphOS! Thanx MorphOS Team for the continued development of this exciting operating system. Developers and users appreciate the hard work that you do.

    [ Edited by discreetfx On 2022/3/9 17:18 ]
  • »2022/3/9 23:16
    Profile Visit Website
  • Caterpillar
    Caterpillar
    xeno74
    Joined: 2020/6/8
    Posts: 39
    From:
    Quote:

    @xeno74

    Confirmed your issue. Looks like it's due to your CPU having no Altivec unit. We'll make sure this gets fixed in 3.17.


    Great! Thanks!
  • »2022/3/9 23:39
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    TheMagicM
    Joined: 2003/6/17
    Posts: 1212
    From:
    Not sure if its just me..but this time I did 3.14 --> 3.16. I didnt lose any of my settings. NICE! A+
  • »2022/3/10 1:26
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Cool_amigaN
    Joined: 2011/11/30
    Posts: 689
    From:
    Quote:

    Quote:

    Could you take a screenshot of the GraphicsBoard app? That demo works for me on the G5 with a PC X1950…


    Here you are: https://i.ibb.co/3mfgwV1/Debug1.png

    Thanks


    This looks like the same behavior I am getting with Lucy on inactive windows when opacity is turned on and the application requires overlay. Going fullscreen and reverting to window mode on the affected application fixes the issue (or turning off Lucy). Try the fullscreen / window switch and/or turn off the new built in opacity (or Lucy, if you have it installed). Mine does the same thing on a G4 (with Altivec) and a Radeon 9800 Pro. Didn't manage to update yesterday but today I hope I will and report back.
    Amiga gaming Tribute: Watch, rate, comment :)
  • »2022/3/10 8:38
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    eliot
    Joined: 2004/4/15
    Posts: 560
    From:
    Wow, great, I will update at the end of this week
    and check if Ermendtrud now works with no glitches when enabling OpenGl rendering.
    regards
    eliot
  • »2022/3/10 11:40
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Joined: 2003/3/5
    Posts: 2683
    From: Canada
    Online!
    Quote:

    This looks like the same behavior I am getting with Lucy on inactive windows when opacity is turned on and the application requires overlay.


    This is unrelated. Also, Lucy is now obsolete since intuition & co support this now. The built-in support deals with overlay correctly, unlike Lucy.
  • »2022/3/10 13:37
    Profile Visit Website
  • Caterpillar
    Caterpillar
    xeno74
    Joined: 2020/6/8
    Posts: 39
    From:
    Quote:

    @xeno74

    Confirmed your issue. Looks like it's due to your CPU having no Altivec unit. We'll make sure this gets fixed in 3.17.


    Is it possible to get a fix before the release of MorphOS 3.17? I would like to show this X5000 at the A-EON table on the Neuss show.
  • »2022/3/10 14:55
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Joined: 2003/3/5
    Posts: 2683
    From: Canada
    Online!
    You can always copy tinygl.library and its drivers from 3.15 if you need a quick fix.
  • »2022/3/10 15:59
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Jambalah
    Joined: 2008/3/30
    Posts: 820
    From: Roma, Italy
    Thanks for your precious work! Installed on PowerBook and everything went flawless: everything run much better and faster. I'm going to update G5... =)
  • »2022/3/10 17:17
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Cool_amigaN
    Joined: 2011/11/30
    Posts: 689
    From:
    Quote:

    Quote:

    This looks like the same behavior I am getting with Lucy on inactive windows when opacity is turned on and the application requires overlay.


    This is unrelated. Also, Lucy is now obsolete since intuition & co support this now. The built-in support deals with overlay correctly, unlike Lucy.


    Yeap, I can confirm that, opacity on background windows finally works :) On the other hand, April still has that grey background when Ambient starts and have to click on it to make transparent.

    Btw, after update all my classic amiga icons appear tiny and I can't launch by double clicking some video formats (while some others work).. Gotta investigate more..
    Amiga gaming Tribute: Watch, rate, comment :)
  • »2022/3/10 21:20
    Profile Visit Website
  • jPV
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    jPV
    Joined: 2003/2/24
    Posts: 1905
    From: po-RNO
    Quote:

    Yeap, I can confirm that, opacity on background windows finally works :) On the other hand, April still has that grey background when Ambient starts and have to click on it to make transparent.

    April probably gets launched before bg pic has been displayed... I'm noticing that drive icons also appear before bg pic, maybe related, maybe not.

    One work-around is to launch April delayed, from user-startup or user-network-startup, for example like this:
    Run >NIL: WaitX S=5 Run >NIL: path:to/April


    Quote:

    Btw, after update all my classic amiga icons appear tiny and I can't launch by double clicking some video formats (while some others work).. Gotta investigate more..

    Oh right... classic 4 colour icons are tiny here too, but newicons and glowicons are ok.
  • »2022/3/10 21:53
    Profile Visit Website
  • MorphOS Developer
    Piru
    Joined: 2003/2/24
    Posts: 542
    From: finland, the l...
    Quote:

    Btw, after update all my classic amiga icons appear tiny

    This will be fixed in MorphOS 3.17.
  • »2022/3/11 13:27
    Profile
  • jPV
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    jPV
    Joined: 2003/2/24
    Posts: 1905
    From: po-RNO
    Quote:

    I can't launch by double clicking some video formats (while some others work)

    Did you find anything with this? Or was it possibly scanning for version strings for these video files at the same time? What do you see as the title in the RMB context menu for these files (does it seem to recognize them as certain video formats)?
  • »2022/3/13 11:29
    Profile Visit Website
  • Butterfly
    Butterfly
    Mozzerfan
    Joined: 2016/10/5
    Posts: 88
    From:
    I've installed morphos 3.16 on my sam460. Now Blender shows some weird stuff.
    For now I've reinstalled tinygl.library and it's drivers from morphos 3.15. And all is well again.
    I'll upload a screenshot later today.
    edit:
    here is a screenshot:
    https://www.dropbox.com/s/zn2zo9xbnryeb7d/Window03.png?dl=0

    [ Edited by Mozzerfan On 2022/3/13 15:18 ]
  • »2022/3/13 14:10
    Profile
  • MorphOS Developer
    cyfm
    Joined: 2003/4/11
    Posts: 488
    From: Germany
    Quote:

    I've installed morphos 3.16 on my sam460. Now Blender shows some weird stuff.
    For now I've reinstalled tinygl.library and it's drivers from morphos 3.15. And all is well again.
    I'll upload a screenshot later today.
    edit:
    here is a screenshot:
    https://www.dropbox.com/s/zn2zo9xbnryeb7d/Window03.png?dl=0

    [ Edited by Mozzerfan On 2022/3/13 15:18 ]


    This appears to be the same issue that some other Radeon X1xxx/R500 cards are affected by.
    We already identified the problem and it will be fixed for MorphOS 3.17. Please use the older tinygl/drivers for now.
  • »2022/3/13 14:51
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Cool_amigaN
    Joined: 2011/11/30
    Posts: 689
    From:
    Quote:

    Quote:

    I can't launch by double clicking some video formats (while some others work)

    Did you find anything with this? Or was it possibly scanning for version strings for these video files at the same time? What do you see as the title in the RMB context menu for these files (does it seem to recognize them as certain video formats)?


    For whatever reason some Ambient MIME video file formats were pointing on wrong mplayer location (sys:applications/video/mplayer1.4/mplayer instead of sys:applications/video/mplayer/mplayer as I have it). Fixed it. I believe it must have been my mistake.

    Oh btw, April still goes with grey background despite launching it late. It gets launched after device icons and appear bg pic has loaded for sure. I remember that even if excluded the program in Lucy prefs, it would still go grey. This happens when opacity gets activate in MorphOS (via Lucy or the integrated Opacity in 3.16). Anyway, I 'll continue clicking on it to get it transparent after each boot, as I usually do :)
    Amiga gaming Tribute: Watch, rate, comment :)
  • »2022/3/13 21:53
    Profile Visit Website
  • MorphOS Developer
    geit
    Joined: 2004/9/23
    Posts: 988
    From:
    Quote:


    For whatever reason some Ambient MIME video file formats were pointing on wrong mplayer location (sys:applications/video/mplayer1.4/mplayer instead of sys:applications/video/mplayer/mplayer as I have it). Fixed it. I believe it must have been my mistake.



    You probably installed a certain software package in the past, which must not be updated at all. A clean MorphOS install is required or you run into problems like this.

    MorphOS never contained any MPlayer configuration as MPlayer was never included.
  • »2022/3/14 10:24
    Profile
  • jPV
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    jPV
    Joined: 2003/2/24
    Posts: 1905
    From: po-RNO
    Quote:

    Oh btw, April still goes with grey background despite launching it late. It gets launched after device icons and appear bg pic has loaded for sure. I remember that even if excluded the program in Lucy prefs, it would still go grey. This happens when opacity gets activate in MorphOS (via Lucy or the integrated Opacity in 3.16). Anyway, I 'll continue clicking on it to get it transparent after each boot, as I usually do :)

    Ah, just checked my old April prefs, and it seems that I had disabled the "Use Transparency" option, because it hasn't worked well. I seem to have "Use Images" and then as the background image I have a cropped picture of my Ambient background pic. So I have a work-around to make own "transparency" there.

    RNOWidgets is a better solution for a transparent calendar, because it uses real alpha channel based transparency and you don't have the problems you have with those fake-software-transparency solutions. Transparency is there always even when dragging the window or if something gets updated under it.. no need for forced refreshes.
  • »2022/3/14 17:54
    Profile Visit Website
  • MDW
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    MDW
    Joined: 2003/7/26
    Posts: 358
    From: Wroclaw/Poland
    I have tried to use function glReadPixels from TinyGL in MorphOS 3.16. The function doesn't return data with all black pixels. Unfortunately the data is not correct. Screenshot created by the function has some artifacts. I see someting like a bit moved values RGB. On color screens there are vertical lines, on grayscale screens there are color pixels on edges of shapes.
    I tried on my PowerBook G4 6,67GHz (5,8) in 1440x960 24bit.

    The same function on the latest macOS returns correct screenshots (saved to Targa format 24bit using the same function).

    [ Edited by MDW On 2022/3/15 17:25 ]
  • »2022/3/15 16:23
    Profile Visit Website
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Joined: 2003/3/5
    Posts: 2683
    From: Canada
    Online!
    @MDW

    Send bigfoot a minimal example reproducing the issue and I’m sure he’ll get it fixed.
  • »2022/3/15 20:09
    Profile Visit Website
  • MDW
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    MDW
    Joined: 2003/7/26
    Posts: 358
    From: Wroclaw/Poland
    Quote:

    @MDW
    Send bigfoot a minimal example reproducing the issue and I’m sure he’ll get it fixed.

    My example has ~280 C/C++ files. :) However I prepared very very simple example which shows the problem. Description, executable file, sourcecode and screenshot has been sent to Bigfoot.

    [ Edited by MDW On 2022/3/16 18:39 ]
  • »2022/3/16 9:23
    Profile Visit Website
  • Butterfly
    Butterfly
    Condor
    Joined: 2005/9/1
    Posts: 96
    From: Zagreb/Croatia
    Thank you MorphOs Team for another great update.

    Small problem I found is that I can't use only single color for background in ambient. Only save and reboot works.
    Sometimes I use single color and small ambient screen for more free VMem. (32Mb MacMini).
    I use non enhanced display in Ambient.
  • »2022/3/16 21:10
    Profile
  • MorphOS Developer
    bigfoot
    Joined: 2003/4/11
    Posts: 409
    From:
    Quote:

    Quote:

    @MDW
    Send bigfoot a minimal example reproducing the issue and I’m sure he’ll get it fixed.

    My example has ~280 C/C++ files. :) However I prepared very very simple example which shows the problem. Description, executable file, sourcecode and screenshot has been sent to Bigfoot.

    [ Edited by MDW On 2022/3/16 18:39 ]


    Thanks for the email! The short example you made, plus the information about your system, was exactly what I needed to be able to quickly identify and fix the bug, which is now done.
    I rarely log in to MorphZone which means that I often miss private messages sent on here. If you wish to contact me, please email me at [username]@asgaard.morphos-team.net, where [username] is my username here on MorphZone.
  • »2022/3/17 12:10
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    tolkien
    Joined: 2013/5/29
    Posts: 462
    From:
    Faster than light!
    MorphOS: PowerMac G5 - PowerBook G4 - MacMini.
    Classic: Amiga 1200/060 - A500 PiStorm
  • »2022/3/17 17:55
    Profile