USB2 for MorphOS!
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Crumb
    Posts: 714 from 2003/2/24
    From: aGaS & CUAZ Al...
    Nicolas DET has kindly provided pegasosforum.de with a beta release of his USB2 driver.

    ATM there's people successfully using NEC and ALI based USB2 cards.

    You can download the driver here at pegasosforum.de

    Please remember that it is a beta release so don't annoy the coder much.

    -edit-
    I mean... if you plan to write Nicolas don't send him an email saying "it doesn't work!" but please send him debug logs and useful information about your configuration. Don't expect the driver to work flawlessly. The autor has kindly given us the chance of testing his work so please be respectful and try to help him with useful debug information.

    You can post to this thread your experiences with the driver. Please write your config and which kind of hardware (including brand, model and specs) you tested. Your Poseidon config may be important too.

    [ Edited by Crumb on 2006/10/26 19:01 ]
  • »26.10.06 - 16:38
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    merko
    Posts: 328 from 2003/5/19
    I'm sure Nicolas would appreciate useful bugreports, though. Especially if it is something you can reproduce.
  • »26.10.06 - 17:45
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Crumb
    Posts: 714 from 2003/2/24
    From: aGaS & CUAZ Al...
    @Merko

    I agree... I wanted to remark that complains like "it doesn't work" (without useful debug information) won't help him...
  • »26.10.06 - 19:02
    Profile Visit Website
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    takemehomegrandma
    Posts: 2639 from 2003/2/24
    :-o

    Nice! :-)

    Who knows, maybe the gigabit ethernet driver is next? And then MOS1.5 even? ;-)
    MorphOS is Amiga done right! :-)
    MorphOS NG will be AROS done right! :-)
  • »26.10.06 - 20:30
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    serge
    Posts: 725 from 2003/2/20
    I tried it with my old VIA USB 2 Card, but it doesn't work. It's normal cause This driver supports only NEC and ALI chipsets.
    Tomorow I'll buy a NEC card ;-)

    [ Edited by serge on 2006/10/26 22:15 ]
  • »26.10.06 - 21:05
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    Posts: 154 from 2003/4/22
    Quote:


    serge wrote:
    I tried it with my old VIA USB 2 Card, but it doesn't work. It's normal cause This driver supports only NEC and ALI chipsets.
    Tomorow I'll buy an NEC card ;-)


    Ali, NEC, VIa are any others vendors are (or should be) EHCI PCI compatible. Getting a new card won't help IMO.
    Most of the issue comes from devices imcompatibility, unlikely from the HC.

    [ Edited by NicoPPC on 2006/10/28 14:03 ]
    MorphOS Rulez !
  • »26.10.06 - 21:52
    Profile Visit Website
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Schlonz
    Posts: 131 from 2004/4/16
    From: Langen, Germany
    Thanks - the new driver works very good with my NEC based card.

    I tested it with a USB flash memory stick, with a card reader for SD flash cards and with a IDE harddisk connected via an USB-to-IDE adaptor.

    Only the latter one had some problems when connected directly or via an active HUB, but connected via a passive HUB it works almost perfectly.
  • »26.10.06 - 22:28
    Profile
  • Just looking around
    Posts: 9 from 2003/10/10
    My Peg2. MOS 1.4.5 refuses to boot with a VIA usb2 card plugged. It hangs on the morphos splash logo.

    Maybe there is a problem with poseidon? ( since it passes well OF screen... )
  • »27.10.06 - 01:56
    Profile Visit Website
  • MorphOS Developer
    Henes
    Posts: 503 from 2003/6/14
    Try disabling USB in the OF.
    "setenv usb-enable? false" or something such (use "printenv" to know the exact variable name).
  • »27.10.06 - 02:54
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    SoundSquare
    Posts: 1207 from 2004/12/1
    From: Paris, France
    Quote:

    Thanks - the new driver works very good with my NEC based card.


    it doesn't seem to work here with my VIA card, when i plug a USB2 device it seems to work, i can see it with High Speed features but after a few seconds Poseidon says that the device dropped by itself and disappear.

    i'll post a screenshot of the Poseidon message tonight or tomorrow.

    I'm not sure i set it up right though. When the device is at the right location, is there something to do in the poseidon settings ?
  • »27.10.06 - 08:34
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Acill
    Posts: 1893 from 2003/10/19
    From: Port Hueneme, Ca.
    I've been using it for some time now with an NEC based card. It works great but needed some tweeking to get it just right. I've used several hard drives, my ipod, and lots of flash drives with great success. Let me know if you need some help. I've gotten quite good at making it work and keeping it stable.
    AmigaOne X5000 with MorphOS Installed
    Powerbook 1.67GHZ
    Powermac Dual 2.0 GHZ G5 (Registration #1894)
    A4000T CSPPC, Mediator
    AmigaOne X5000
    Need Repairs, upgrades or a recap in the USA? Visit my website at http://www.acill.com
  • »27.10.06 - 09:59
    Profile Visit Website
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Posts: 140 from 2003/9/16
    From: aGas founder M...
    Tried disabling the usb setting in the OF with no luck.

    Thanks anyway Henes :D
  • »27.10.06 - 12:25
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    magnetic
    Posts: 2129 from 2003/3/1
    From: Los Angeles
    Quote:


    serge wrote:
    This driver supports only NEC and ALI chipsets.
    Tomorow I'll buy a NEC card ;-)

    [ Edited by serge on 2006/10/26 22:15 ]


    That is inaccurate the driver was tested with a few VIA chipsets and worked. However, Nico developed it with an NEC card AFAIK. ALI chipsets work nicely as well.

    @Acill

    Thanks for submitting your report _after_ the release :-P

    Can you please post here some tips/advice for users?

    magnetic


    [ Edited by magnetic on 2006/10/27 12:18 ]
    Pegasos 2 Rev 2B3 w/ Freescale 7447 "G4" @ 1ghz / 1gb Nanya Ram
    Quad Boot: MorphOS 2.7 | Amiga OS4.1 U4 | Ubuntu PPC GNU/Linux | OS X 10.4
  • »27.10.06 - 18:17
    Profile Visit Website
  • Butterfly
    Butterfly
    Sergio
    Posts: 85 from 2005/2/16
    Works here on a VIA card. My NEC card wouldn't even let me access the OF, it's now gone back in my PC...
  • »27.10.06 - 18:22
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Acill
    Posts: 1893 from 2003/10/19
    From: Port Hueneme, Ca.
    Quote:


    magnetic wrote:
    Quote:


    serge wrote:
    This driver supports only NEC and ALI chipsets.
    Tomorow I'll buy a NEC card ;-)

    [ Edited by serge on 2006/10/26 22:15 ]


    That is inaccurate the driver was tested with a few VIA chipsets and worked. However, Nico developed it with an NEC card AFAIK. ALI chipsets work nicely as well.

    @Acill

    Thanks for submitting your report _after_ the release :-P

    Can you please post here some tips/advice for users?

    magnetic


    [ Edited by magnetic on 2006/10/27 12:18 ]



    Hey I've been out at sea for months man, not easy to make reports! I'll post what i can later this weekend.
    AmigaOne X5000 with MorphOS Installed
    Powerbook 1.67GHZ
    Powermac Dual 2.0 GHZ G5 (Registration #1894)
    A4000T CSPPC, Mediator
    AmigaOne X5000
    Need Repairs, upgrades or a recap in the USA? Visit my website at http://www.acill.com
  • »28.10.06 - 01:04
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    matt3
    Posts: 345 from 2004/2/10
    What type of speeds are you guys getting compared to the usb1.1 on the mb?

    Take care,

    Matt
  • »28.10.06 - 14:00
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Acill
    Posts: 1893 from 2003/10/19
    From: Port Hueneme, Ca.
    Quote:


    matt3 wrote:
    What type of speeds are you guys getting compared to the usb1.1 on the mb?

    Take care,

    Matt


    Its true USB 2.0 or very close. I get more then double from most things. This is a bad weekend for me but I can post some speed results later and show all of you.
    AmigaOne X5000 with MorphOS Installed
    Powerbook 1.67GHZ
    Powermac Dual 2.0 GHZ G5 (Registration #1894)
    A4000T CSPPC, Mediator
    AmigaOne X5000
    Need Repairs, upgrades or a recap in the USA? Visit my website at http://www.acill.com
  • »28.10.06 - 15:48
    Profile Visit Website
  • Butterfly
    Butterfly
    Sergio
    Posts: 85 from 2005/2/16
    Quote:

    What type of speeds are you guys getting

    700MB copied in 75s from my external HD
  • »28.10.06 - 17:56
    Profile
  • Cocoon
    Cocoon
    dOpus
    Posts: 42 from 2005/7/30
    From: Romania/Timisoara
    Hello,i have a Spider USB from my old Amiga...and now works.
    More things to test and report to this forum.
    Mow i have tested a Samsung 512 memory stick and works...but when i copy something i have a dos error and the device dissapear .
    G4/1GHz,1GB DDRam,Ati Radeon 9250 128Mb
    MorphOS 2.0 demo
    Molk with MacOSX 10.4.9 Tiger
    --------------------------------------------
    iMac 27" 2007 2,16 MHz,1,5 Gb Ram OSX 10.6.5
    AppleTv 40Gb with external 160Gb HDD
  • »28.10.06 - 21:01
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    GK_LKA
    Posts: 481 from 2004/3/28
    From: Hungary
    I have the same results with my VIA chipset based card:
    1) I can configure only one USB HUB (but there's two)
    2) When I try to write to a pendrive, a write error requester appears and the device stops working.
    [ GK / LKA Team ]
  • »29.10.06 - 22:40
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Acill
    Posts: 1893 from 2003/10/19
    From: Port Hueneme, Ca.
    I can upload my settings file to anyone having problems. Just send my an email or look for me on IRC and I can DCC it if I am online.
    AmigaOne X5000 with MorphOS Installed
    Powerbook 1.67GHZ
    Powermac Dual 2.0 GHZ G5 (Registration #1894)
    A4000T CSPPC, Mediator
    AmigaOne X5000
    Need Repairs, upgrades or a recap in the USA? Visit my website at http://www.acill.com
  • »30.10.06 - 03:52
    Profile Visit Website
  • rms
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    rms
    Posts: 585 from 2004/11/27
    Hi all,

    I made several tests here with 3 different USB 2 cards.

    I have 2 cards with NEC chipset and they seem to work fine, no problem. The 3rd card has a VIA chipset and this one is
    not usable. With this card in the Peg2 it takes a long time to startup and there after it crashes.

    Now I tested the 2 cards (with the NEC chipset) with several different USB2 sticks, 2 different card readers and them with
    CompactFlash, SD and SmartMedia cards of several sizes without any problems. It seems to work fine and vera faaaaast.

    I also tested 2 different 4 port hubs with it and this also seems to work fine. Now one of the hubs when connected to the USB2
    card gets hotter then when connected to the on board USB. Also when I leave the USB Stick for some time in the Hub it gets quite hot.
    Does anyone know if this is normal?

    Else is that when connecting a printer (Epson Stylus Color D88) directely to the card it want mount but when connecting it to the hub
    it mounts normally. Any idea?

    And even though there are 4 connectors only one seem to work of the external ones but I also connected the internal one and it works.
    Any idea?

    Here are some error outputs from Poseidon, perhaps this helps any:

    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 1 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 2 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 3 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 4 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 5 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)

    I also included an image of the card.

    Regards

    Christoph
  • »31.10.06 - 07:02
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    GK_LKA
    Posts: 481 from 2004/3/28
    From: Hungary
    @Acill:

    Thanks a lot for your config file! It seems to work now! :)))

    Here are some speeds I measured with my USB2.0 Pendrive:

    Write: 3.8MB/s
    Read: 7.6MB/s

    I think they are the maximum speeds of the drive, not the driver. The CPU usage was minimal.
    [ GK / LKA Team ]
  • »31.10.06 - 19:33
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Acill
    Posts: 1893 from 2003/10/19
    From: Port Hueneme, Ca.
    Quote:


    GK_LKA wrote:
    @Acill:

    Thanks a lot for your config file! It seems to work now! :)))

    Here are some speeds I measured with my USB2.0 Pendrive:

    Write: 3.8MB/s
    Read: 7.6MB/s

    I think they are the maximum speeds of the drive, not the driver. The CPU usage was minimal.



    No problem, the drivers work quite well for an early beta. If anyone else needs any help let me know.
    AmigaOne X5000 with MorphOS Installed
    Powerbook 1.67GHZ
    Powermac Dual 2.0 GHZ G5 (Registration #1894)
    A4000T CSPPC, Mediator
    AmigaOne X5000
    Need Repairs, upgrades or a recap in the USA? Visit my website at http://www.acill.com
  • »01.11.06 - 03:15
    Profile Visit Website
  • Ex-Member
    Posts: 74 from 2004/6/15
    Quote:


    Here are some error outputs from Poseidon, perhaps this helps any:

    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 1 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 2 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 3 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 4 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)
    Warning-poseidon.library: Reading string descriptor 5 (len 2) failed: illegal parameters specified (11)



    That's due to the b0rken root hub emulation in the EHCI driver.
    Bye...
    Chris Hodges
  • »01.11.06 - 09:09
    Profile