Problems with ED with multiple sessions
  • Caterpillar
    Caterpillar
    Posts: 39 from 2019/4/6
    Hello everybody,
    I recently approached Morphos
    this is my configuration:
    Powerbook G4 1.67 15 '2gb of ram ati 9700 128mb

    I have installed Morphos + ChrysalisPack + sdk

    I'm probably doing something wrong

    my question is this:
    I launch ED and open a file
    I edit it

    then in the same session I try to open ED again
    to edit another file but nothing happens it does not make me open any folder and I cannot interact with the rest of the system only an hourglass remains (if I close ED everything works again)
    I cannot access the menu to launch another ED session
    Only by opening a shell can I get another ED session
    are there any settings in the GUI to make to allow multiple sessions at the same time?
    Thanks for any suggestions or advice :-)

    [ Edited by white 22.05.2021 - 20:19 ]
  • »22.05.21 - 19:18
    Profile
  • jPV
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    jPV
    Posts: 1762 from 2003/2/24
    From: po-RNO
    You're launching ED from a pull-down menu? Sounds like it's launched without "Run >NIL:" so it's a configuration error in Chrysalis. I don't have Chrysalis installed, but maybe there's some script file in WBStartup which creates custom menus... check the file and add Run >NIL: in front of ED command line?
  • »22.05.21 - 19:32
    Profile Visit Website
  • Caterpillar
    Caterpillar
    Posts: 39 from 2019/4/6
    @jPV
    Thanks for your answer.
    i will only install morphos
    because maybe there are other things wrong
    i noticed that a shell opens at startup but it is very fast hard to notice.
    I will build the system little by little :-)
    Thanks again for the answer. :-)
  • »22.05.21 - 20:02
    Profile
  • Caterpillar
    Caterpillar
    Posts: 39 from 2019/4/6
    @Papiosaur
    Thanks to you.
    It is possible to have a correction of the file
    because I tried to edit the "crabum.rexx" file
    but i can't find the solution.

    This would allow me to continue configuring Morphos and trying it out and continuing to experience all of its applications.
    I would save a lot of time at least initially because I just bought the G4.


    Always if the problem lies in the "crabum.rexx" file and it is easy to fix.

    Thank you
  • »23.05.21 - 10:28
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Papiosaur
    Posts: 1467 from 2003/4/10
    From: France
    If you have always Chrysalis pack, edit sys:wbstartup/crabum.rexx (contextual menu with right button of the mouse)

    search tittle="ED"

    modify command to "run >NIL: ED %sp"

    Now you can select file(s) then EDIT them via menu.

    The pack is not perfect but i try to improve it with the help of users, thanks to you for your return.

    New version of the pack is uploding...

    [ Edité par Papiosaur 23.05.2021 - 15:29 ]
  • »23.05.21 - 14:04
    Profile Visit Website
  • Caterpillar
    Caterpillar
    Posts: 39 from 2019/4/6
    @Papiosaur
    To be precise I put a video to explain myself better I hope it will be useful

    here you can see how the whole system crashes (freeze)

    https://www.youtube.com/watch?v=rWU_R9AnrCw

    in this case i used qemu with morphos to make the video easily but that's what happens on real hardware

    Thanks again for your work.

    [ Edited by white 23.05.2021 - 23:42 ]
  • »23.05.21 - 22:33
    Profile
  • Caterpillar
    Caterpillar
    Posts: 39 from 2019/4/6
    @Papiosaur
    As I was suggested to me in a forum
    This seems to solve the problem in Crabum.Rexx
    CommandType=Workbench Command="C:ED"'

    It seems to work and the freeze does not occur

    I can't wait to start using Morphos with Chrysalis-Pack will help me a lot to discover the system and all your potential.
    Thanks again for creating it.

    [ Edited by white 24.05.2021 - 09:46 ]
  • »24.05.21 - 06:55
    Profile
  • Caterpillar
    Caterpillar
    Posts: 39 from 2019/4/6
    @Papiosaur
    currently with the new ED update it does not work directly from the taskbar menu

    adding:
    Workbench C:ED
    everything works without any locks and works using it from the taskbar menu
  • »24.05.21 - 08:49
    Profile
  • jPV
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    jPV
    Posts: 1762 from 2003/2/24
    From: po-RNO
    Quote:

    white wrote:
    @Papiosaur
    To be precise I put a video to explain myself better I hope it will be useful

    here you can see how the whole system crashes (freeze)


    BTW. nothing actually "crashes" there, it's just that if you launch a program from the Ambient pull-down menus without launching it as a background process, it blocks further operation of Ambient until the program has been quitted.

    So, when you launch a program that doesn't start as a background process itself, it's important to remember to launch it as a Workbench program or with the "Run >NIL:" if launched as a command line program.

    This has also been mentioned here: https://library.morph.zone/Getting_Started#Creating_Menus_with_CRABUM
  • »25.05.21 - 08:09
    Profile Visit Website