New Modern Webkit-based Browser In Development
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    emeck
    Posts: 170 from 2014/7/15
    Quote:

    jacadcaps wrote:
    Wayfarer 8.3 is now out with fixes for reported crashes, enabled Beacon API support and updated linklibs.


    Thanks for the update! Searching and replying in morph.zone works again.
    PowerBook 5.8 MorphOS 3.18
    Mac Mini MorphOS 3.18
  • »16.05.24 - 06:47
    Profile
  • K-L
  • Cocoon
    Cocoon
    K-L
    Posts: 45 from 2020/11/17
    From: Lyon, France
    Quote:

    jacadcaps a écrit :
    Wayfarer 8.3 is now out with fixes for reported crashes, enabled Beacon API support and updated linklibs.


    Thanks, unfortunaletly I will have to revert to the former one : Wayfarer 8.3 stalls without any reason when trying to load websites. It cannot be closed and even Ambient menus wont't appear (to reboot the PowerMac). Ambient is frozen.

    [ Edité par K-L 17.05.2024 - 08:37 ]
    PowerMac G5 2,7 Ghz / Radeon 9650 / MorphOS 3.15
    AmigaOne X1000 (unused ATM)
  • »17.05.24 - 07:32
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1249 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    @K-L: As I found out on my system (G5), it depends on other, parallel running or shortly closed programs, before starting Wayfarer. In some cases Wayfarer crashes or show this described behaviour. (but tis was at previous versions of Wayfarer the same).
    Following programs mostly influences Wayfarer: OWB, ImageFX, Pagestream (not allways), HD-Record, and some others. All of them is one property common: they need a lot of RAM! I guess that they don't have a clean RAM-management.

    My experience: Wayfarer 8.3, started on a fresh bootet system, is very stable. If you start above mentioned progs after Wayfarer has come up, it does'nt influence Wayfarer (maybe one of those progs will crash then...but not Wayfarer)
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »17.05.24 - 09:15
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 3020 from 2003/3/5
    From: Canada
    @K-L

    Please open Wayfarer's Settings and go to Network and set HTTP/2 to Disabled. Let me know if this makes a difference.
  • »17.05.24 - 15:11
    Profile Visit Website
  • K-L
  • Cocoon
    Cocoon
    K-L
    Posts: 45 from 2020/11/17
    From: Lyon, France
    Quote:

    jacadcaps a écrit :
    @K-L

    Please open Wayfarer's Settings and go to Network and set HTTP/2 to Disabled. Let me know if this makes a difference.


    Thanks, it did the trick :)
    PowerMac G5 2,7 Ghz / Radeon 9650 / MorphOS 3.15
    AmigaOne X1000 (unused ATM)
  • »17.05.24 - 19:05
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 3020 from 2003/3/5
    From: Canada
    8.4 out to address the HTTP/2 problem.
  • »19.05.24 - 03:30
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1249 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    https://wayfarer.icu not reachable!

    load from here: https://www.morphos-storage.net/dl.php?id=2132748
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »19.05.24 - 08:31
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    DanicaTalos
    Posts: 418 from 2010/10/15
    From: 01101110011100...
    @jacadcaps

    With 8.4 it comes Error Message to load a Website:

    Quote:



    Fehler beim Laden von morph.zone

    7: Es konnte keine Verbindung zum Server hergestellt werden




    This Error Message comes on 4 of 5 Websites.
    iBook G4 - 14" -1,42 GHz - 32MB VRAM - 1,5GB RAM - 60GB mSata - MorphOS 3.18
  • »19.05.24 - 09:21
    Profile
  • man
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    man
    Posts: 118 from 2019/11/11
    thanks for all
    little problem 'cannot connect to server'
    i have to close and open wayfarer
  • »19.05.24 - 15:17
    Profile
  • K-L
  • Cocoon
    Cocoon
    K-L
    Posts: 45 from 2020/11/17
    From: Lyon, France
    Quote:

    jacadcaps a écrit :
    8.4 out to address the HTTP/2 problem.


    Thanks. Unfortunately, the problem still exists even if I disable HTTP2 suport. For example : https://www.meteo-lyon.net

    There is also a new problem, mentionned by others : on a regular basis, we get "cannot connect to server".

    [ Edité par K-L 19.05.2024 - 16:30 ]
    PowerMac G5 2,7 Ghz / Radeon 9650 / MorphOS 3.15
    AmigaOne X1000 (unused ATM)
  • »19.05.24 - 15:28
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Primax
    Posts: 141 from 2021/7/2
    Same here!
    AmigaOne X5000 @ 2GHz / 4GB RAM / Radeon X1650 / AmigaOS 4.1 Final Edition / MorphOS 3.17
    Amiga1200 / Blizzard 1230 IV PiStorm32-lite / 128 MB RAM / AmigaOS 3.9
  • »19.05.24 - 16:01
    Profile Visit Website
  • Just looking around
    warelogix
    Posts: 6 from 2023/9/2
    From: Portugal
    Same here, lots of "cannot connect to server" messages.
    Couldn't even login to Morphzone with Wayfarer
    .
  • »19.05.24 - 19:55
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1249 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Reach different servers: Needs also disabled HTTP/2-support to work!

    Edit: Does'nt work allways .... after some pages loaded, same error occours... :-(

    [ Editiert durch Amigaharry2 19.05.2024 - 21:09 ]
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »19.05.24 - 19:59
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 3020 from 2003/3/5
    From: Canada
    Interesting. This has not shown up in my tests. I'll try to fix this in a couple of days.
  • »20.05.24 - 02:17
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    NewSense
    Posts: 1492 from 2012/11/10
    From: Manchester, UK/GB
    I'm back to using v7.8 currently, as v8.x seems to be more trouble than it's worth using, or actually sitting and waiting while nothing happens for most of the time, with either the CPU running at full speed while the page and the whole browser is "frozen in time"!

    There ought to be some way to interrupt any webpage/JavaScript (tab) and either pause or halt/kill it whenever it causes more trouble than it offers the experience it is supposed to. I can't even get Task Manager to launch to send a "Break" to Wayfarer to stop it (wasting CPU cycles doing nothing) as the JavaScript has a stranglehold on the system, which should just not be possible. :-(
    MacMini 1.5GHz,64MB VRAM, PowerBooks A1138/9 (Model 5,8/9),PowerMac G5 2.3GHz(DP), iMac A1145 2.1GHz 20", all with MorphOS v3.18+,Airport,Bluetooth,A1016 Keyboard,T-RB22 Mouse,DVD-RW-DL,MiniMax,Firewire/USB2 & MacOSX 10.4/5
  • »20.05.24 - 09:46
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 3020 from 2003/3/5
    From: Canada
    Quote:

    There ought to be some way to interrupt any webpage/JavaScript (tab)


    No, there isn't.

    A modern OS on modern hardware can run each browser tab as a separate, isolated process - there's a UI process, a network process and then each browser tab has a separate web process where the JavaScript runs. But those modern OS cannot "interrupt" JavaScript, either. Best they can do is to kill the offending (busylooping) process entirely and start a new one and re-load the page there.

    And if you're wondering why this isn't the case on MorphOS - run TaskManager on Windows and see how much RAM each web process of Chrome needs. That'd be even worse on MorphOS (add 50-60MB per process). Not to mention you have to have an RPC (inter-process communication) to make this all work which means serializing and deserializing everything passing between the UI / Network / Web processes. That's a additional CPU burden, simply offset by the fact that CPUs other than PPC have advanced quite considerably while the best MorphOS CPU is now >20 years old.

    You think Wayfarer takes a while to start? Imagine each new tab would take this long with the 1 tab per process approach.

    [ Edited by jacadcaps 20.05.2024 - 20:04 ]
  • »20.05.24 - 18:57
    Profile Visit Website
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Georg
    Posts: 109 from 2004/4/7
    Run at task pri -1?
  • »20.05.24 - 19:04
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 3020 from 2003/3/5
    From: Canada
    8.5 out now, should fix the network-related problems of 8.3/4.
  • »20.05.24 - 19:18
    Profile Visit Website
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 3020 from 2003/3/5
    From: Canada
    @Georg

    You can try using -1 on AROS once you're done porting https://github.com/jacadcaps/webkitty
  • »20.05.24 - 19:20
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Stevo
    Posts: 892 from 2004/1/24
    From: #AmigaZeux
    Quote:

    jacadcaps wrote:
    8.5 out now, should fix the network-related problems of 8.3/4.


    Impressive jaca, muchos gracias!!

    edit: still a lot of not connect (error 7), but weirdly random now


    [ Edited by Stevo 20.05.2024 - 22:26 ]
    ---
    http://www.iki.fi/sintonen/logs/its_only_football.txt
  • »20.05.24 - 20:06
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    analogkid
    Posts: 663 from 2004/11/3
    From: near myself
    Thanks for your great support jaca!
  • »20.05.24 - 20:21
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    NewSense
    Posts: 1492 from 2012/11/10
    From: Manchester, UK/GB
    @ jacadcaps - as analogkid said - Thanks for your great support. 8-)

    I only said there ought to be a way to stop JavaScript whenever it was necessary to do so, but I never thought it was possible with MorphOS . . . sadly ! ;-)
    MacMini 1.5GHz,64MB VRAM, PowerBooks A1138/9 (Model 5,8/9),PowerMac G5 2.3GHz(DP), iMac A1145 2.1GHz 20", all with MorphOS v3.18+,Airport,Bluetooth,A1016 Keyboard,T-RB22 Mouse,DVD-RW-DL,MiniMax,Firewire/USB2 & MacOSX 10.4/5
  • »21.05.24 - 01:55
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    analogkid
    Posts: 663 from 2004/11/3
    From: near myself
    These "Couldn't connect to server" messages still appear if I use a SOCKS5 proxy. I was using one because it was said that it brings a better network performance. Is this still viable?
  • »21.05.24 - 05:36
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1249 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Randomly same problem as before! After loading 2 or 3 different pages this error comes again! At this point no page can beload - Wayfarer has to be quit. I don't use a proxy. Does'nt make any difference whether http/2 support is on or off.

    Edit:
    When switching http/2 support it loads again, but ofter some pages the same. Switching back http/2 it loads again and the game newly starts....

    [ Editiert durch Amigaharry2 21.05.2024 - 08:38 ]
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »21.05.24 - 07:33
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Templario
    Posts: 539 from 2012/4/28
    Quote:

    Stevo escribió:
    Quote:

    jacadcaps wrote:
    8.5 out now, should fix the network-related problems of 8.3/4.


    Impressive jaca, muchos gracias!!

    edit: still a lot of not connect (error 7), but weirdly random now


    [ Edited by Stevo 20.05.2024 - 22:26 ]


    the correct spanish phrase is "muchas gracias" not "muchos gracias".
    But yes, thank you Jacaps for this new update,there's less left to catch up with Firefox.
  • »21.05.24 - 11:18
    Profile