Trident and USB Printers
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    polluks
    Posts: 779 from 2007/10/23
    From: Gelsenkirchen,...
    See MOSSYS:Data/Printers/gs
    Pegasos II G4: MorphOS 3.9, Zalman M220W · iMac G5 12,1 17", MorphOS 3.18
    Power Mac G3: OSX 10.3 · PowerBook 5,8: OSX 10.5, MorphOS 3.18
  • »03.08.20 - 14:52
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Goodman
    Posts: 112 from 2006/8/2
    I tried after a long time I didn't touch it... I reinstall Morphos avoiding update, I've installed my printer Epson Stylus Photo 750 as usbparalell.device and I tried to print from shell. This time it works! :)

    I have no idea why it didn't work before, maybe because of Mac Mini USB ports which don't work with all mouses, maybe because of Morphos update from 2 to 3, no idea.

    Now in case for the future I want to print .pdf or whatever file from any other software, do I need also Ghostscript installation/configuration?

    [ Edited by Goodman 14.03.2021 - 19:02 ]
  • »14.03.21 - 12:42
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1225 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Your printer cannot process Postscript (PDF) directly, so you have to go over Turboprint's PS-device. This device is created from TP during runtime. For that you need a correct Ghostscript-installation, which is (afaik) now part of MOS-systeminstallation (I can see it in MOS 3.15).

    Now prepare TurboPrint:
    Goto Postcript-Prefs and insert following:

    Buffers: 8000
    Command Line: GS:bin/gs -sDEVICE=tp24 -q
    Temp Dir: RAM:

    From any prog with Postscript-output you may print to PS: now. TP (Ghostscript) recalculates output now useable for lineprinters, like your inkjet-printer

    [ Editiert durch Amigaharry2 14.03.2021 - 19:20 ]
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »14.03.21 - 19:19
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Goodman
    Posts: 112 from 2006/8/2
    Quote:

    Amigaharry2 wrote:
    Your printer cannot process Postscript (PDF) directly, so you have to go over Turboprint's PS-device. This device is created from TP during runtime. For that you need a correct Ghostscript-installation, which is (afaik) now part of MOS-systeminstallation (I can see it in MOS 3.15).

    Now prepare TurboPrint:
    Goto Postcript-Prefs and insert following:

    Buffers: 8000
    Command Line: GS:bin/gs -sDEVICE=tp24 -q
    Temp Dir: RAM:

    From any prog with Postscript-output you may print to PS: now. TP (Ghostscript) recalculates output now useable for lineprinters, like your inkjet-printer

    [ Editiert durch Amigaharry2 14.03.2021 - 19:20 ]


    Ok

    In Command Line I found "Ghostscript:GS -sDEVICE=turboprint-q " and I changed it.

    I've tried to print test.pdf with apdf plus another file opened with VPDF: they both fail without give me any error message. There's a turboprint.log: Turboprint server started but does not print. :(


    [ Edited by Goodman 15.03.2021 - 19:14 ]
  • »15.03.21 - 18:57
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1225 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Do you installed Ghostscript? (https://www.morphos-storage.net/index.php?find=ghostscript)

    Assigned Ghostscript in s/user-startup? In my case Ghostcript is located in Sys:System/Ghostscript.

    Code:
    ; Ghostscript
    c:assign <>NIL: gs: sys:System/Ghostscript
    c:assign <>NIL: gs870: gs:
    c:assign <>NIL: gsfonts: gs:fonts
    c:assign <>NIL: Ghostscript: gs:
    c:assign <>NIL: gscache: t:
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »15.03.21 - 20:12
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 12075 from 2003/5/22
    From: Germany
    > Do you installed Ghostscript?

    See comment #8.
  • »16.03.21 - 12:07
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Goodman
    Posts: 112 from 2006/8/2
    Quote:

    Amigaharry2 wrote:
    Do you installed Ghostscript? (https://www.morphos-storage.net/index.php?find=ghostscript)

    Assigned Ghostscript in s/user-startup? In my case Ghostcript is located in Sys:System/Ghostscript.

    Code:
    ; Ghostscript
    c:assign <>NIL: gs: sys:System/Ghostscript
    c:assign <>NIL: gs870: gs:
    c:assign <>NIL: gsfonts: gs:fonts
    c:assign <>NIL: Ghostscript: gs:
    c:assign <>NIL: gscache: t:




    OK I've installed that 8.7 version. Installer add those lines to my startup sequence. Then I rebooted but either apdf nether VPDF are able to print.
  • »16.03.21 - 14:07
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1225 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    How do you print out of VPDF?
    You have do print to a file named PS:

    40763673fj.jpeg
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »16.03.21 - 17:48
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    polluks
    Posts: 779 from 2007/10/23
    From: Gelsenkirchen,...
    I suppose VPDF does not support TurboPrint anymore, you have to use the new system via PPD.
    Pegasos II G4: MorphOS 3.9, Zalman M220W · iMac G5 12,1 17", MorphOS 3.18
    Power Mac G3: OSX 10.3 · PowerBook 5,8: OSX 10.5, MorphOS 3.18
  • »16.03.21 - 18:02
    Profile
  • MorphOS Developer
    zukow
    Posts: 642 from 2005/2/9
    From: Poland
    VPDF still supports Turboprint,
  • »16.03.21 - 19:00
    Profile Visit Website
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1225 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    No, by printing over PS: it works! The trick is that you have to print to a file named PS:

    I do that with my A3-Printer OfficeJet 7110 (https://www.a1k.org/forum/index.php?threads/76980/)


    But VPDF is only a example for testing Ghostscript here. Nevertheless VPDF is also capable print directly over Turboprint (remove sign at postscriptbutton).


    Good example is also Finalwriter, which has fixed (PAR, SER) devices. To printout Postscript to e.g. a Netprinter (PRNT0:), you have to printout to a file named PRNT0: or, if you don't have a Postscriptprinter, to PS:

    [ Editiert durch Amigaharry2 16.03.2021 - 19:10 ]
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »16.03.21 - 19:02
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Goodman
    Posts: 112 from 2006/8/2
    Quote:

    Amigaharry2 wrote:
    How do you print out of VPDF?
    You have do print to a file named PS:

    40763673fj.jpeg



    Output path: PS:

    It tries to print showing no error. If I change PS: before printing I got error.
  • »17.03.21 - 20:15
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Goodman
    Posts: 112 from 2006/8/2
    I tried again and it worked with VPDF! Maybe last time my extension cable was unplug.
  • »22.03.21 - 09:22
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    Amigaharry2
    Posts: 1225 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Fine! Have fun!
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »22.03.21 - 12:55
    Profile