Ethernet speed still lacking? Transfer broken?
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    redrumloa
    Posts: 1423 from 2003/4/13
    I don't have many complaints with MorphOS but ethernet speed is lacking. I searched the forums and it seems this goes back to the beginning of PPC mac support with no answer.

    http://performance.toast.net/

    Running Blue Angels test on my Power Mac 3.5 I get ~2.2Mb, on my PC I get 8Mb. Anyone find a tweak or do we need to wait for better drivers? I have AT&T U-Verse with a Cat5 ethernet directly to my Quicksilver, no router at this time.

    My second question, is Transfer broken in MorphOS 3.1? Originally I could launch it and change settings, but when trying to connect it would immediatey medititate. i tried re-installing with GRUNCH but that made things worse where it won't even launch. Instead of launching I get this.

    Quote:

    --------------------------------------------------------------------------------
    15-Sep-12 20:04:28
    68k Exception 2 <Unknown Exception>
    Task 0x232A0208 <Transfer>
    Dn[0] 00000010 20001948 2328eb10 2038d5e0 2088fc30 1010fd24 2328ed38 2038d5e0
    An[0] 2088fb00 200c36c8 2088fd30 00000024 2088fc40 1010ca60 20001948 00000000
    PC b8700000 SR 1132
    PPC StackTrace:
    [ 0] 0x10114720 -> <@ABox: Module> Hunk 0 Offset 0x14720
    [ 1] 0x10114178 -> <@ABox: Module> Hunk 0 Offset 0x14178
    [ 2] 0x1011dc44 -> <@ABox: Module> Hunk 0 Offset 0x1dc44
    [ 3] 0x20a6a85c -> <@MOSSYS:LIBS/trance.library> Hunk 1 Offset 0x20e4
    [ 4] 0x1100738c -> <@ABox: Emulation> Hunk 0 Offset 0x738c
    [ 5] 0x11008aec -> <@ABox: Emulation> Hunk 0 Offset 0x8aec
    [ 6] 0x22bfd2c4 -> <@DoMethodTransfer> Hunk 1 Offset 0x277e4
    [ 7] 0x22bd5fc0 -> <@Transfer> Hunk 1 Offset 0x4e0
    [ 8] 0x22bd5e48 -> <@Transfer> Hunk 1 Offset 0x368
    [ 9] 0x22bd5d7c -> <@Transfer> Hunk 1 Offset 0x29c
    [10] 0x1028ef60 -> <@ABox: Module> Hunk 0 Offset 0x18ef60


    I figured this might be a MOS bug and submitted a bug report, but it probably went to the great void.

    [ Edited by redrumloa 20.09.2012 - 18:26 ]
  • »21.09.12 - 00:25
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    amigadave
    Posts: 2792 from 2006/3/21
    From: Northern Calif...
    Funny you should bring this up right now. I misplaced my MorphOS3.1 CD, so I am downloading it again on my G4 MacMini and to download the 210.5mb iso file, it is taking over 1.5 hours with the download speed from the MorphOS "Main Site" download link running between 512B/s to 125kB/s using Odyssey1.17 on MorphOS3.0.

    This slow download speeds that vary wildly from crazy snail slow to only old man with a walker slow, has been a problem on MorphOS since I started running version 2.4 on my G4 MacMini. I use the exact same connection with the same computer running MacOSX and have no problems with my fast ISP service. I don't remember what my theoretical maximun download speed is, but I think it is somewhere between 5mb to 14mb per second, or maybe that is mB/s. Anyway, I know that the problem is not with my ISP or my switch, or my cable modem, so it has to be the MorphOS2.x/3.x Ethernet driver, but since none of the MorphOS Dev. Team members have reported that they can duplicate the problem, I doubt that any of them are working to correct it.

    I have been able to improve my download speed while running MorphOS sometimes, by removing the switch from the equation, but still the average best speed I can get while running MorphOS is around 300kB/s to 400kB/s. The highest speed I have ever seen while running MorphOS has been around 800kB/s, which was less than half the speed I got testing at the same site while running MacOSX on the same hardware.
    MorphOS - The best Next Gen Amiga choice.
  • »21.09.12 - 01:34
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    redrumloa
    Posts: 1423 from 2003/4/13
    Quote:

    Team members have reported that they can duplicate the problem, I doubt that any of them are working to correct it.


    That sucks! Is this something dusting off MiamiDX would fix?
  • »21.09.12 - 01:46
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11572 from 2003/5/22
    From: Germany
    > ethernet speed is lacking. I searched the forums and it seems this goes back
    > to the beginning of PPC mac support with no answer. [...] Running Blue Angels
    > test on my Power Mac 3.5 I get ~2.2Mb, on my PC I get 8Mb.

    Technically, this problem predates PPC Mac support very much. It's just that in recent years internet speeds got so high that the problem has become more and more evident. Thus, MorphOS on Pegasos or Efika 5200B has this same internet speed issue today as well.
    You can find more information in the postings linked there:

    https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?forum=3&topic_id=6517&start=125
  • »21.09.12 - 10:10
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    amigadave
    Posts: 2792 from 2006/3/21
    From: Northern Calif...
    I will have to look through all of those posts and links to other threads some day and condense the advice into one document, if that has not already been done.

    I keep hoping that the fixes will be incorporated into the next version of MorphOS, so I won't have to configure anything and I can just turn it on and it will work faster than the previous version did.

    Maybe after the AmiWest Show I will have more time to do all that reading and write something up.
    MorphOS - The best Next Gen Amiga choice.
  • »21.09.12 - 10:56
    Profile
  • Fab
  • MorphOS Developer
    Fab
    Posts: 1331 from 2003/6/16
    @amigadave

    If you reach 400kB/s over inet, then setting
    TCP_SENDSPACE=60000
    TCP_RECVSPACE=60000

    In envarc:sys/net/Netstack.config should increase speed noticably.

    As for LAN speeds, i always get around 8-10MB/s using samba or ftp here.
  • »21.09.12 - 11:25
    Profile Visit Website
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11572 from 2003/5/22
    From: Germany
    > I will have to look through all of those posts and links to
    > other threads some day

    It's just about those 6 links in the topmost posting, and from there only the one or two topmost postings in each of those 6 threads linked to, nothing more.

    > and condense the advice into one document

    Regarding redrumloa's problem, there's no real advice to follow as the problem is inherent to the TCP/IP stack of MorphOS and its SANA-II interface. This is described in the postings I linked to.

    > I keep hoping that the fixes will be incorporated into the
    > next version of MorphOS

    The only fix would be a new TCP/IP stack with modern features, according to the postings I linked to. Such is not planned for MorphOS AFAIK.

    In the general Amiga context, there have been vague discussions about developing a SANA-III spec:
    http://amigaworld.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=32282&forum=27&start=20#577080
    http://amigans.net/index.php?function=viewcomments&threadid=96&commentid=1710#1710
  • »21.09.12 - 11:26
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Crumb
    Posts: 730 from 2003/2/24
    From: aGaS & CUAZ Al...
    Quote:

    If you reach 400kB/s over inet, then setting
    TCP_SENDSPACE=60000
    TCP_RECVSPACE=60000

    In envarc:sys/net/Netstack.config should increase speed noticably.


    Will that settings slow down/make more laggy my connection if I connect to slower servers?

    In case the settings always speed up connection why not use that as default? If the size is in bytes even Efika could cope with it easily

    [ Edited by Crumb 21.09.2012 - 12:18 ]
  • »21.09.12 - 12:16
    Profile Visit Website
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11572 from 2003/5/22
    From: Germany
    > In case the settings always speed up connection why not use
    > that as default?

    https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=6512&forum=3&start=6
    https://morph.zone/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=7511&forum=3&start=13
  • »21.09.12 - 12:22
    Profile