Power Mac failing...
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    matt3
    Posts: 387 from 2004/2/10
    My power mac 2.3 recently start acting up.

    Here is what is does:
    1. The screen will go black.
    2. The fans will steadily speed up to full speed in about 1 minute.
    3. If I reboot it will work for a random amount of time.

    I though it might be a heat issue so I cranked up the AC in the room and it didn't fix it.

    The system worked fine since I bought it used earlier this year.

    Any ideas?
  • »01.07.21 - 15:56
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 905 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Do you hear boot-chime?
    If yes, try to go to OpenFirmware console (during booting, hold down Command + Option + O + F until you've arrived at the Open Firmware prompt.). If you can go to OF, please post it - then we can check further.

    If you dont here chime, you may have a serious HW-problem. That means that the low routines for checking basic HW-components fail. This can be mainly caused by CPU, PSU, RAM, Graphic-card or one oft the main components on motherboard. You can try to remove battery and press reset-button underneath RAM-sockets. Sometimes this may help....
    In some cases PSU is the problem - maybe capacitors are going to be defect.
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »01.07.21 - 20:28
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    koszer
    Posts: 1121 from 2004/2/8
    From: Poland
    Sometimes it also helps to swap the CPU modules.
  • »01.07.21 - 21:08
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    matt3
    Posts: 387 from 2004/2/10
    It does chime once I turn it back on. I can't get into the firmware since my video card is a 1950. It will boot to Ambient just fine. But after 5 minutes or so, the screen goes black and the fans spin up.

    I will try swapping the cpu's and see what happens. Thanks!
  • »01.07.21 - 21:40
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 905 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    If you swap cpus, you need thermal calibration - otherwise your G5 wil sound like a starting jetfighter, till MOS takes it over and does the thermal control......
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »01.07.21 - 22:41
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    matt3
    Posts: 387 from 2004/2/10
    Quote:

    koszer wrote:
    Sometimes it also helps to swap the CPU modules.


    That did it thanks Koszer! Now back to ami-back and file system testing.

    @Harry You are right it is loud but I can't get into OF so hopefully I don't have to reboot often.
  • »03.07.21 - 01:18
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 905 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Don't have a MAC-Graphicscard?
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »03.07.21 - 07:55
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11445 from 2003/5/22
    From: Germany
    > Don't have a MAC-Graphicscard?

    See comment #4.
  • »03.07.21 - 13:02
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 905 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    My PowerMAC G5 2,3GHz has a similar problem at moment. After getting warm, he won't boot anymore - no chime to hear. Turning off for some minutes and he will start normal. When once started, there are no further issues - it works till it will turned off or a reboot is needed. AppleDiagnocticCD does'nt find any problem.

    I found out, that this has something to do with CPU-module. Changeing them solves the problem. So I dismounted both cpu-modules completely and found a damaged capacitor (beginns to run-out). I have now to purchase one and to change - then we will see whether this solves the problem.

    On the picture you can see this capacitor (only one module is affected)

    41547611ay.jpg


    [ Editiert durch Amigaharry2 03.07.2021 - 21:17 ]
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »03.07.21 - 20:16
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    koszer
    Posts: 1121 from 2004/2/8
    From: Poland
    Quote:

    Amigaharry2 wrote:
    I dismounted both cpu-modules completely and found a damaged capacitor (beginns to run-out). I have now to purchase one and to change - then we will see whether this solves the problem.


    Good luck with this one. I heard that CPU module is a hard nut to solder. One of my friends (a skilled one with electronics) did a G5 CPU module recap for me and said that it's a multi-layer board filled with a lot of copper. It dissipates the heat like crazy. Be sure to pre-heat the PCB well.
  • »03.07.21 - 20:47
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 905 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    Capacitor is changed - PowerMac works again! These capacitors are "easy" to change, because they are soldered on surface (not to a layer).

    But for sure, I'll look for a G5/2.3GHz-Cpu-module - don't now when next capacitors will die......
    .
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »11.07.21 - 11:23
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 905 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    A small update:
    PowerMac works, but there is a small thing, I don't understand.
    When quitting MOS with A+A+ctrl, PowerMac restarts back to firmware. When quitting from Ambient-menue, it hangs most time (nit allways), before entering OF-console (do hear chime)! Must turn off and on again - then ist works normal.
    Quitting MacOS doesn't make any problems......
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »16.07.21 - 11:27
    Profile