Firmwareupdate for Pegasos1?
  • Just looking around
    Posts: 4 from 2020/10/15
    Hi,

    Recently, I found a Pegasos1-System and I tried to start it up or give MorphOS 3.14 a chance.
    The OF says it is version 01.b114 whereas I found a info that there is a version 0.1b131 (20030805144022) available.

    Does someone know how to get that firmware ???

    Regards,
    Sven
  • »15.10.20 - 15:37
    Profile
  • MorphOS Developer
    jacadcaps
    Posts: 2152 from 2003/3/5
    From: Canada
    Any particular problems you'd like to address by changing firmware? Unless you really think it's going to fix some issue, I don't think it's worth the risk.
  • »15.10.20 - 16:01
    Profile Visit Website
  • Just looking around
    Posts: 4 from 2020/10/15
    I have indeed several problems.

    The whole thing is very unstable:
    I burned a CD with MorphOS 3.14 in order to install it but I can't even boot it up as the SmartFirmWare always complains about differnt things:

    - there is no file format found
    - the bootpeg1.img has unknown format
    - the directory can not be read

    I did the following to solve that problem:
    - tried 3 different CD/DVd-drives
    - tried with both IDE-connectors on mainboard
    - tried with different cables (80 lines)
    - tried with HD/DVD on different/same cables
    - tried with different CDs

    It stays all the same:
    I go to console, type
    ls /pci/ide/cd
    and get the directory (in most of the cases).

    After typing
    boot /pci/ide/cd bootpeg1.img
    I get always the error
    error: no filesystem recognized





    [ Editiert durch honitos 16.10.2020 - 08:39 ]
  • »16.10.20 - 07:38
    Profile
  • ASiegel
    Posts: 1252 from 2003/2/15
    From: Central Europe
    Have you tried switching up the slave or master modes of your CD drive? If I remember correctly, I connected the CD drive to the secondary IDE port and used it in master mode. Using any of the other modes (slave/auto) caused issues.

    Just switching IDE ports may not be enough.
  • »16.10.20 - 08:57
    Profile
  • Cocoon
    Cocoon
    _coliN_
    Posts: 57 from 2003/4/30
    From: Hessen, Germany
    Hello!

    After your post with your problems, I started a quick try to boot 3.14 on my Pegasos I.
    I dont know the exact firmware version, but I have 1 GB RAM, and use a Harddisk and a DVD on the first IDE, and a DVD-writer on the secondary IDE. I booted successful the new MorphOS 3.14 with this setup. Tomorrow I will install, and look forward to give Wayfarer a try...;)

    My command is every time the same, when I have to boot a update CD:

    Boot /pci/ide/cd@1,0 bootpeg1.img

    To say only /ide/cd as argument never worked for me in the past...

    Good luck!

    Bo
  • »17.10.20 - 18:16
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Crumb
    Posts: 719 from 2003/2/24
    From: aGaS & CUAZ Al...
    Quote:

    honitos wrote:
    Hi,

    Recently, I found a Pegasos1-System and I tried to start it up or give MorphOS 3.14 a chance.
    The OF says it is version 01.b114 whereas I found a info that there is a version 0.1b131 (20030805144022) available.

    Does someone know how to get that firmware ???

    Regards,
    Sven


    IIRC preapril-peg1 refused to init Radeon9250 agp cards and usb didn't work correctly until firmware was updated. It would be interesting to know what 0.1b131 fixed
  • »20.10.20 - 08:17
    Profile Visit Website
  • Just looking around
    Posts: 4 from 2020/10/15
    Quote:

    _coliN_ schrieb:
    Hello!

    After your post with your problems, I started a quick try to boot 3.14 on my Pegasos I.
    I dont know the exact firmware version, but I have 1 GB RAM, and use a Harddisk and a DVD on the first IDE, and a DVD-writer on the secondary IDE. I booted successful the new MorphOS 3.14 with this setup. Tomorrow I will install, and look forward to give Wayfarer a try...;)

    My command is every time the same, when I have to boot a update CD:

    Boot /pci/ide/cd@1,0 bootpeg1.img

    To say only /ide/cd as argument never worked for me in the past...

    Good luck!

    Bo



    Hi _coliN_:
    thanks for your reply.

    Finally I found a way to boot.
    Because the OFW always complaint about "no filesystem recognized" when I tried to

    boot /pci/ide/cd@...

    I did the following (glad to found an old MorphOS 3.8 installation in disk):
    I booted from disk, copied "bootpeg1.img" to disk, rebooted into OFW and

    boot /pci/ide/disk@0,1:0 bootpeg1.img !

    I did an upgrade and have a completed MorphOS 3.14 installation so far...

    But I have to say that OFW/Pegasos1-system is just a big piece of rubbish.
    I could "ls" the cd, but when trying to boot, it always complaint about "no filesystem recognized"...
  • »23.10.20 - 11:42
    Profile
  • Just looking around
    Posts: 4 from 2020/10/15
    Quote:

    Crumb schrieb:
    Quote:

    honitos wrote:
    Hi,

    Recently, I found a Pegasos1-System and I tried to start it up or give MorphOS 3.14 a chance.
    The OF says it is version 01.b114 whereas I found a info that there is a version 0.1b131 (20030805144022) available.

    Does someone know how to get that firmware ???

    Regards,
    Sven


    IIRC preapril-peg1 refused to init Radeon9250 agp cards and usb didn't work correctly until firmware was updated. It would be interesting to know what 0.1b131 fixed


    Meanwhile I managed to do an upgrade, because I found an older Installation of MorphOS.
    But still I cannot boot from CD...

    If found the firmwareinfo here: https://de.wikipedia.org/wiki/Pegasos_(Computer)#Firmware
    But no clue about a downloadsite...
  • »23.10.20 - 11:46
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    judas
    Posts: 175 from 2005/1/14
    From: core of universe
    I have firmware .b124 for Peg1, which can be flashed.
    I'm also willing to try b131, if i can get it somewehere.
  • »23.10.20 - 18:30
    Profile