MOS 3.10 Sam460 Radeon HD 6570 ?
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    @Jim

    Just pointing out that an issue with HD6570's has been there since 2 years ago.
    My only compatible card now then would be a HD6450 as my 6670's died .
  • »27.03.18 - 22:36
    Profile
  • Just looking around
    Posts: 14 from 2013/9/27
    Quote:

    Andreas_Wolf wrote:
    >> Maybe I should go out and buy Radeon R5 230

    > That was the card Bigfoot recommended to Acill before last Fall's Amiwest demo.

    ...and it is the card he's just recommended in the MorphOS 3.10 news article thread, as well as the HD6450.


    Hi all

    Now bought a RadeonR5 230 this morning.

    * R5 230 works with Sam460 + MOS 3.10 CD via VGA output..Only available mode is 1920x1080

    * HDMI output gives a corrupted view..

    * Both VGA and HDMI output of Radeon R5 230 works with AmigaOS4

    Currently installing MOS3.1 on Sam460..Harddisk is conntected to PCI-E Sii3132 SATA card..
  • »28.03.18 - 10:44
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    @eightwonder

    I don't think that you can boot a Sam460 from the PCI-E Sii3132 SATA card.
  • »28.03.18 - 11:34
    Profile
  • Just looking around
    Posts: 14 from 2013/9/27
    Quote:

    Spectre660 wrote:
    @eightwonder

    I don't think that you can boot a Sam460 from the PCI-E Sii3132 SATA card.


    Yes I connected harddisk to sii3114 afterwards.

    Btw DVI - HDMI is also working with R5 230.

    I tried Tower57 but it crashes other things work fine.
  • »28.03.18 - 13:56
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 9624 from 2003/5/22
    From: Germany
    > I tried Tower57 but it crashes

    Yes, while the game content itself is software-rendered, it uses TinyGL to scale the game's rather small resolution to the resolution of the currently used screenmode. TinyGL only supports Radeon R200 to R500 GPUs, i.e. Radeon 8500 to X1950 cards.
  • »28.03.18 - 14:06
    Profile
  • MorphOS Developer
    bigfoot
    Posts: 293 from 2003/4/11
    Thanks for the input, everyone. I'll look into it and get it fixed ASAP.
    I rarely log in to MorphZone which means that I often miss private messages sent on here. If you wish to contact me, please email me at [username]@asgaard.morphos-team.net, where [username] is my username here on MorphZone.
  • »29.03.18 - 20:40
    Profile Visit Website
  • MorphOS Developer
    bigfoot
    Posts: 293 from 2003/4/11
    Also let me add that if your booting is stuck at the firmware screen as was reported earlier in this thread, then please try to wait 60 seconds and see if it continues booting. I've been informed that a bug managed to sneak into the final 3.10 release which might cause such a delay on booting for some people.
    I rarely log in to MorphZone which means that I often miss private messages sent on here. If you wish to contact me, please email me at [username]@asgaard.morphos-team.net, where [username] is my username here on MorphZone.
  • »30.03.18 - 08:36
    Profile Visit Website
  • Just looking around
    Posts: 14 from 2013/9/27
    Quote:

    bigfoot wrote:
    Also let me add that if your booting is stuck at the firmware screen as was reported earlier in this thread, then please try to wait 60 seconds and see if it continues booting. I've been informed that a bug managed to sneak into the final 3.10 release which might cause such a delay on booting for some people.


    Hi Bigfoot

    I waited like 240 seconds with RadenHD 6570, but it doesn't boot..

    Back to R5 230 :)
  • »30.03.18 - 11:43
    Profile
  • Jim
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Jim
    Posts: 4466 from 2009/1/28
    From: Delaware, USA
    Quote:

    eightwonder wrote:
    Quote:

    bigfoot wrote:
    Also let me add that if your booting is stuck at the firmware screen as was reported earlier in this thread, then please try to wait 60 seconds and see if it continues booting. I've been informed that a bug managed to sneak into the final 3.10 release which might cause such a delay on booting for some people.


    Hi Bigfoot

    I waited like 240 seconds with RadenHD 6570, but it doesn't boot..

    Back to R5 230 :)


    Again, has anyone tried a higher end 6000 series card?
    Mark has his 6870 working, and I'm fond of the 6750 (it's still low cost and performs MUCH better than the 6570).

    Also, any word on how the 4000s look with overlay support?

    I'm bidding on an HD4890 and an HD6870 right now.
    "Never attribute to malice what can more readily explained by incompetence"
  • »30.03.18 - 16:30
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 9624 from 2003/5/22
    From: Germany
    > has anyone tried a higher end 6000 series card? [...] I'm fond of the 6750

    See Acill's comment in the MorphOS 3.10 release article thread.
  • »30.03.18 - 19:34
    Profile
  • MorphOS Developer
    bigfoot
    Posts: 293 from 2003/4/11
    For those of you with HDMI/DVI trouble, please give https://bigfoot.morphos-team.net/test/Radeon (md5sum: c454a3be7c82faf62451d4ddbc4d8862) a try.

    Download the file and copy it to mossys:Devs/Monitors - make sure it overwrites the original Radeon file, as having two different Radeon monitor files present won't work. Also double check that the file has the executable file protection bit set after downloading/copying, and finally make sure you have installation media ready in case it doesn't work right.
    I rarely log in to MorphZone which means that I often miss private messages sent on here. If you wish to contact me, please email me at [username]@asgaard.morphos-team.net, where [username] is my username here on MorphZone.
  • »31.03.18 - 07:24
    Profile Visit Website
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    @Bigfoot

    Thank you.

    EDIT: HD6570 DVI still has the problem.

    HD6570 HDMI works.


    Unfortunately I still have the issue with the Sam460ex onboard ethernet not connecting.



    [ Edited by Spectre660 31.03.2018 - 14:04 ]
  • »31.03.18 - 13:18
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    Also GfxSpeed seems to be crashing.
  • »31.03.18 - 15:09
    Profile
  • Just looking around
    Posts: 14 from 2013/9/27
    Quote:

    bigfoot wrote:
    For those of you with HDMI/DVI trouble, please give https://bigfoot.morphos-team.net/test/Radeon (md5sum: c454a3be7c82faf62451d4ddbc4d8862) a try.

    Download the file and copy it to mossys:Devs/Monitors - make sure it overwrites the original Radeon file, as having two different Radeon monitor files present won't work. Also double check that the file has the executable file protection bit set after downloading/copying, and finally make sure you have installation media ready in case it doesn't work right.


    HDMI and DVI works both on R5-230

    Thank you...
  • »31.03.18 - 17:34
    Profile
  • MorphOS Developer
    bigfoot
    Posts: 293 from 2003/4/11
    Quote:

    Spectre660 wrote:
    HD6570 DVI still has the problem.


    What's the connector configuration on that card of yours? Specifically does it have a dedicated VGA connector, or does it have a DVI-I port, with both digital and analogue signals?

    Quote:

    Also GfxSpeed seems to be crashing.


    You'll have to be a bit more specific on that one. Crashes how?
    I rarely log in to MorphZone which means that I often miss private messages sent on here. If you wish to contact me, please email me at [username]@asgaard.morphos-team.net, where [username] is my username here on MorphZone.
  • »01.04.18 - 13:35
    Profile Visit Website
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    @Bigfoot

    The Card has a dual link DVI-I connector and a HDMI connector .
    Edit: seems that the DVI-I is recognized as Single link under AmigaOS 4.1


    GfxSpeed runs and at some point while it is running the screen goes blank and I cant get any display.


    Quote:

    bigfoot wrote:
    Quote:

    Spectre660 wrote:
    HD6570 DVI still has the problem.


    What's the connector configuration on that card of yours? Specifically does it have a dedicated VGA connector, or does it have a DVI-I port, with both digital and analogue signals?

    Quote:

    Also GfxSpeed seems to be crashing.


    You'll have to be a bit more specific on that one. Crashes how?




    [ Edited by Spectre660 01.04.2018 - 10:24 ]
  • »01.04.18 - 13:49
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    HD6570

    Code:

    *: Object: ID: 310C name: HDMI_TYPE_A type: 3 id: C
    *: Object: ID: 3101 name: SINGLE_LINK_DVI_I type: 3 id: 1
    *:
    *: --------------------------------------
    *: CONNECTOR TABLE:
    *:
    *: Connector[0] HDMI 1:
    *: Type: RHD_CONNECTOR_HDMI_A
    *: DDC bus: RHD I2C line 2
    *: HPD: RHD_HPD_3 (monitor not connected)
    *: Outputs:
    *: Output AtomOutputUniphyE:
    *: Type: RHD_OUTPUT_UNIPHYE
    *: Device Type: atomDFP1
    *: Device Record: Type: atomDFP1, Connector Type: RHD_CONNECTOR_HDMI_A,
    ConnectorID: 0xC, EncoderID: 0x21
    *:
    *: Connector[1] DVI-I 1:
    *: Type: RHD_CONNECTOR_DVI_SINGLE
    *: DDC bus: RHD I2C line 3
    *: HPD: RHD_HPD_0 (monitor connected)
    *: Outputs:
    *: Output AtomOutputUniphyC:
    *: Type: RHD_OUTPUT_UNIPHYC
    *: Device Type: atomDFP2
    *: Device Record: Type: atomDFP2, Connector Type: RHD_CONNECTOR_DVI_SINGLE,
    ConnectorID: 0x1, EncoderID: 0x20
    *: Output AtomOutputDACA:
    *: Type: RHD_OUTPUT_DACA
    *: Device Type: atomCRT1
    *: Device Record: Type: atomCRT1, Connector Type: RHD_CONNECTOR_DVI_SINGLE,
    ConnectorID: 0x1, EncoderID: 0x15
    *:
    *: --------------------------------------
    *:
    : RadeonHD card successfully opened
    0000: 00 FF FF FF FF FF FF 00 22 F0 8E 28 01 01 01 01 ........"..(....
    0010: 11 15 01 03 80 33 1D 78 2E EE 95 A3 54 4C 99 26 .....3.x....TL.&
    0020: 0F 50 54 A1 08 00 81 C0 81 40 81 80 95 00 A9 40 .PT......@.....@
    0030: B3 00 D1 C0 01 01 02 3A 80 18 71 38 2D 40 58 2C .......:..q8-@X,
    0040: 45 00 FE 1F 11 00 00 1E 00 00 00 FD 00 32 4C 18 E............2L.
    0050: 5E 11 00 0A 20 20 20 20 20 20 00 00 00 FC 00 48 ^..............H
    0060: 50 20 32 33 31 30 0A 20 20 20 20 20 00 00 00 FF P.2310..........
    0070: 00 33 43 51 31 31 37 30 46 4A 35 0A 20 20 00 65 .3CQ1170FJ5....e
    0080: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    0090: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00A0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00B0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00C0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00D0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00E0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00F0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
  • »01.04.18 - 14:07
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    HD6450

    Code:

    *: Object: ID: 3113 name: DISPLAYPORT type: 3 id: 13
    *: Object: ID: 3102 name: DUAL_LINK_DVI_I type: 3 id: 2
    *:
    *: --------------------------------------
    *: CONNECTOR TABLE:
    *:
    *: Connector[0] DisplayPort 1:
    *: Type: RHD_CONNECTOR_DP
    *: DDC bus: RHD I2C line 3
    *: HPD: RHD_HPD_1 (monitor not connected)
    *: Outputs:
    *: Output AtomOutputUniphyD:
    *: Type: RHD_OUTPUT_UNIPHYD
    *: Device Type: atomDFP1
    *: Device Record: Type: atomDFP1, Connector Type: RHD_CONNECTOR_DP,
    ConnectorID: 0x13, EncoderID: 0x20
    *:
    *: Connector[1] DVI-I 1:
    *: Type: RHD_CONNECTOR_DVI
    *: DDC bus: RHD I2C line 2
    *: HPD: RHD_HPD_3 (monitor connected)
    *: Outputs:
    *: Output AtomOutputUniphyA:
    *: Type: RHD_OUTPUT_UNIPHYA
    *: Device Type: atomDFP2
    *: Device Record: Type: atomDFP2, Connector Type: RHD_CONNECTOR_DVI,
    ConnectorID: 0x2, EncoderID: 0x1E
    *: Output AtomOutputDACA:
    *: Type: RHD_OUTPUT_DACA
    *: Device Type: atomCRT1
    *: Device Record: Type: atomCRT1, Connector Type: RHD_CONNECTOR_DVI,
    ConnectorID: 0x2, EncoderID: 0x15
    *:
    *: --------------------------------------
    *:
    *: RadeonHD card successfully opened
    0000: 00 FF FF FF FF FF FF 00 22 F0 8E 28 01 01 01 01 ........"..(....
    0010: 11 15 01 03 80 33 1D 78 2E EE 95 A3 54 4C 99 26 .....3.x....TL.&
    0020: 0F 50 54 A1 08 00 81 C0 81 40 81 80 95 00 A9 40 .PT......@.....@
    0030: B3 00 D1 C0 01 01 02 3A 80 18 71 38 2D 40 58 2C .......:..q8-@X,
    0040: 45 00 FE 1F 11 00 00 1E 00 00 00 FD 00 32 4C 18 E............2L.
    0050: 5E 11 00 0A 20 20 20 20 20 20 00 00 00 FC 00 48 ^..............H
    0060: 50 20 32 33 31 30 0A 20 20 20 20 20 00 00 00 FF P.2310..........
    0070: 00 33 43 51 31 31 37 30 46 4A 35 0A 20 20 00 65 .3CQ1170FJ5....e
    0080: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    0090: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00A0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00B0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00C0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00D0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00E0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
    00F0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 ................
  • »01.04.18 - 14:21
    Profile
  • Caterpillar
    Caterpillar
    Mozzerfan
    Posts: 33 from 2016/10/5
    From: Leiden, The Ne...
    Quote:

    Spectre660 wrote:
    @Bigfoot

    Thank you.

    EDIT: HD6570 DVI still has the problem.

    HD6570 HDMI works.


    Unfortunately I still have the issue with the Sam460ex onboard ethernet not connecting.




    Onboard ethernet only works for me when I use DHCP. It doesn't work with a static IP.
    With Os4 I can use a static IP, so I know it's not a wrong setting on my system.
    I forgot to report this bug when I installed morphos 3.9.
  • »01.04.18 - 15:07
    Profile
  • MorphOS Developer
    bigfoot
    Posts: 293 from 2003/4/11
    Quote:

    Spectre660 wrote:
    The Card has a dual link DVI-I connector and a HDMI connector.


    Could you please try to redownload https://bigfoot.morphos-team.net/test/Radeon and see if that makes a difference for your DVI connection? md5sum of the updated file is 98a9dca09f8ac346031c9fe48d9200ce
    I rarely log in to MorphZone which means that I often miss private messages sent on here. If you wish to contact me, please email me at [username]@asgaard.morphos-team.net, where [username] is my username here on MorphZone.
  • »02.04.18 - 19:02
    Profile Visit Website
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    @bigfoot

    Thank You.
    That fixes the issue.
    Both DVI and HDMI working with my Radeon HD6570.
  • »02.04.18 - 21:38
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    polluks
    Posts: 352 from 2007/10/23
    From: Gelsenkirchen,...
    bigfoot our hero!
    Pegasos II G4: MorphOS 3.9, Zalman M220W
    Power Mac G3: OSX 10.3 · PowerBook 5,8: OSX 10.5, MorphOS 3.10
  • »02.04.18 - 23:28
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    @bigfoot

    GfxSpeed has an issue around Benchmark 13/260 on My Sam460ex.
    Screen just goes blank. Both Radeon HD6450 and Radeon HD6570.
    X5000 passes 13/260 with no problem.

    Also still have the network issue with the Sam460ex onboard network.
    Verified that it is not a general network problem as my X5000/020 with pciex1 RTL 8168 connects ok on the same network.
    My Sam460ex is one from probably the last batch produced.

    Quote:

    bigfoot wrote:
    Quote:

    Spectre660 wrote:
    HD6570 DVI still has the problem.


    What's the connector configuration on that card of yours? Specifically does it have a dedicated VGA connector, or does it have a DVI-I port, with both digital and analogue signals?

    Quote:

    Also GfxSpeed seems to be crashing.


    You'll have to be a bit more specific on that one. Crashes how?
  • »05.04.18 - 23:52
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    Spectre660
    Posts: 135 from 2015/6/30
    Just spotted an interesting difference under AmigaOS 4.1 between the Sam460ex and X5000/020 Memcopy performance with HD6550 and HD6570. DMA vs no DMA .


    Sam460ex - HD6450

    MemCopy Score: 603.20
    Operation MiB/s
    Copy to VRAM 301.07
    Write Pixel Array 626.69
    Copy from VRAM 57.86
    Read Pixel Array 57.92


    X5000/020 - HD6450

    MemCopy Score: 308.74
    Operation MiB/s
    Copy to VRAM 270.00
    Write Pixel Array 269.71
    Copy from VRAM 40.21
    Read Pixel Array 38.54

    ========================================================================================

    With an R7-250x


    Sam460ex - R7-250x

    MemCopy Score: 602.57
    Operation MiB/s
    Copy to VRAM 305.42
    Write Pixel Array 629.77
    Copy from VRAM 53.19
    Read Pixel Array 54.13

    X5000/020 - R7-250x

    MemCopy Score: 584.04
    Operation MiB/s
    Copy to VRAM 532.90
    Write Pixel Array 530.81
    Copy from VRAM 54.10
    Read Pixel Array 52.25
  • »06.04.18 - 12:37
    Profile
  • Jim
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Jim
    Posts: 4466 from 2009/1/28
    From: Delaware, USA
    Interesting, the biggest impact is on the HD6450.
    I never would have predicted the SAM460 as the winner in this contest.

    If you can, could you give us comparative benches under MorphOS 3.10?

    Edit - Sorry, that was a pretty stupid suggestion. We don't have a 3D driver for the first card, and there is no MorphOS drivers for the second (yet).
    The comparisons under OS4 still remain interesting. Shows the impact DMA has.

    [ Edited by Jim 06.04.2018 - 22:47 ]
    "Never attribute to malice what can more readily explained by incompetence"
  • »07.04.18 - 03:12
    Profile