Problem and question about an EFIKA 5200
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    koszer
    Posts: 1052 from 2004/2/8
    From: Poland
    Quote:

    CountRaven wrote:
    Does Effie has a similar coin battery? If I would change will the problem be solved?


    Efika does have a standard CR2032 battery onboard, but I'm not sure if swapping it with a new one would solve your problem. If the battery was dead/dying there would be also some other issues (like not being able to save the system time). Some even say that a bad battery in Efika could make MorphOS ignore the registration key.
  • »14.01.21 - 11:06
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    Quote:

    CountRaven wrote:
    When I switch the machine on sometimes it will start and boot normally, but there are times that I would switch on the Power button - the fans will start - but the blue led on the front will not light and the board will not start, the powering on process actually stops -I guess that this stopping is actually happening right before -or after?- the hard disk spinning, but I am not sure-.


    I can try (with looking on debug), but with other card - 9200 - Efika works.
    Quote:

    CountRaven wrote:
    Does Effie has a similar coin battery? If I would change will the problem be solved?

    The coin baterry is new, I changed it, because the original one have 0.8V.
    Thanks for ideas.
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »14.01.21 - 11:58
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 790 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    The back-up battery (NV-RAM-backup) does'nt have any influence to that problem. If she goes weak, sometimes EFIKA can loose/change it's MAC, so that registration-key won't work any more (Koszer wrote it). That mostly can be solved by power-on EFIKA without battery and mount a new one during EFIKA is running. In some special cases it does'nt switch back - then you need to contact MOS-Team for a new key-file (that happens to my first EFIKA).

    PSU: Should check your capacitors of PSU......

    @sailor: I'm curious what will happen to serial log at booting your different cards.......
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »14.01.21 - 13:45
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    Hello,
    I tested four Radeon cards:
    9200-AGP, Radeon 9700PRO-AGP, HD4350-PCI, HD4350-PCie+PEX8111
    First two works, other two doesn't.
    Here is serial debug:
    Radeon 9200, AGP:
    works with OF and MOS
    Code:
    EFIKA 5K2 Boot Strap [RELEASE BUILD] (c) 2002-2007 bplan GmbH (BUILD 20070122 84240)
    Running on CPU PVR: 0x80822014
    Running on system SVR: 0x80110022
    BIOS Code position: 0xFFF040D0
    Setup System Config... Done.
    Setup Memory Config... Done.
    Setup PCI... Done.
    Setup ATA... Done.
    Setup USB... Done.
    Setup ETH... Done.
    Setup AC97... Done.
    Testing 08000000 Bytes, Pass: 00000000 Failed: 00000000
    RAM TEST (fill random)... Done.
    cpu0: PowerPC,G2 CPUClock 396 Mhz BUSClock 132 Mhz (Version 0x8082,0x2014)
    channel 0 unit 0 : ata | WDC WD3200BEVE-00A0HT0 | 11.01A11
    ATA device not present or not responding
    EMULATION INT HANDLER ENTERED WITH:
    INT NO: 15

    EAX=0003 EBX=1111 ECX=2222 EDX=3333 ESP=0000 EBP=5555 ESI=6666 EDI=7777
    AX=4E08 BX=C305 CX=0003 DX=102A SP=6CA0 BP=5555 SI=6CAE DI=9C4E
    DS=C000 ES=BAD0 SS=C000 CS=F000 IP=FE15 NV UP -- PL ZR NA PE NC
    CS:IP = F4 FS=BAD4 GS=BAD5C42C C000 0244 3000 0000 01B4 AB37 0200
    UNHANDLED INT 10 FUNCTION 0007 WITHIN EMULATION
    VM using 4309649 x86 cycles for GFX init
    Memory used before SYS_Init: 9MB


    ABox 1.30 (2.7.2018) © 1999-2018 by Ralph Schmidt, Emmanuel Lesueur, Teemu Suikki, Harry Sintonen
    PPC5200 ATA/ATAPI Driver@0: PIO Mode 4
    ide.device@0: ATA-HD WDC WD3200BEVE-0 <DIRECT_ACCESS>
    ide.device@0: Mount <DH0>
    ide.device@0: Partition <DH0> DosType 0x53465300 BootPri 0
    ide.device@0: Mount <DH1>
    ide.device@0: Partition <DH1> DosType 0x53465300
    Radeon: Failed to initialise Radeon DMA
    Radeon: Failed to allocate CCE DMA memory

    Radeon 9700PRO, AGP:
    works with OF and MOS, differs only in this section:
    Code:
    EAX=0000 EBX=1111 ECX=2222 EDX=3333 ESP=0000 EBP=5555 ESI=6666 EDI=7777
    AX=4E08 BX=C605 CX=0003 DX=102A SP=6C71 BP=5555 SI=6C75 DI=9F16
    DS=C000 ES=BAD0 SS=C000 CS=F000 IP=FE15 NV UP -- PL ZR NA PE NC
    CS:IP = F4 FS=BAD4 GS=BAD5C672 C000 0244 3000 0000 0200 AD95 0000
    UNHANDLED INT 10 FUNCTION 0007 WITHIN EMULATION
    VM using 3323878 x86 cycles for GFX init
    Memory used before SYS_Init: 9MB

    Radeon HD4350, PCI:
    not works nor OF nor MOS
    Code:
    EFIKA 5K2 Boot Strap [RELEASE BUILD] (c) 2002-2007 bplan GmbH (BUILD 20070122 84240)
    Running on CPU PVR: 0x80822014
    Running on system SVR: 0x80110022
    BIOS Code position: 0xFFF040D0
    Setup System Config... Done.
    Setup Memory Config... Done.
    Setup PCI... Done.
    Setup ATA... Done.
    Setup USB... Done.
    Setup ETH... Done.
    Setup AC97... Done.
    Testing 08000000 Bytes, Pass: 00000000 Failed: 00000000
    RAM TEST (fill random)... Done.
    cpu0: PowerPC,G2 CPUClock 396 Mhz BUSClock 132 Mhz (Version 0x8082,0x2014)
    channel 0 unit 0 : ata | WDC WD3200BEVE-00A0HT0 | 11.01A11
    ATA device not present or not responding
    CCCˇTŐ2 aőÁÁÁÁaőÁÁÁÁaőÍÍÍ́MAőÁÁÁÁ AőŐŐŐՁM%őŮŮŮف%őÝÝÝÝ555)aő aőÁÉĹ aőÁÁÁÁaőÁсMAő́ Aő ÁM%őĺ偁%ő á555)MőÁÁÁMőĹÁÁÁMMőĹÁÁÁMőÁÁÁ%AőÁÁ9YUAµµ99i9A=9555)Mé%AőŮفMő сMő ŐQI]%Q!m9QIu˙44

    This card HD4350PCI was tested with VGA, DVI and HDMI. All results practically the same.
    Only the last line with mesh differs.
    This last line will appear after longer pause cca 1 min.

    Radeon HD4350, PCIe+PEX8111:
    not works nor OF nor MOS (as expected). Debug output is the same like HD4350 PCI.
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »16.01.21 - 15:37
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    I have no idea why these HD4350cards doesn't work.
    It looks like x86 emulaion not works with them, and Efika not continue to boot without graphical output, but stays stucked.
    I had somewhere older cards FirePro 2200 PCI (RV620) and X1300 PCI (RV516), if I found them, I will test them also.
    Here Andreas wrote, that all chips newer than RV370 are with bridge chip. If it is true also for PCI (not only AGP), it means, than PCI version is not the option for Efika.
    The only card I found in PCI version after Radeon 9100 and 9200 is FireMV 2400 PCI. It have RV380, so probably also with bridge. Not to mention, that this card cannot be compatible with MorphOS.


    [ Edited by sailor 16.01.2021 - 19:07 ]
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »16.01.21 - 16:08
    Profile
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    Amigaharry2
    Posts: 790 from 2010/1/6
    From: EU-Austria (Wien)
    I think you should ask MOS-Team about that. Maybe also X86-emulation of Efika is different to Pegasos.
    Peg2, 3xPowerMac G5, 2xPowerbookG4, 2x MacMiniG4, Efika (again), A3000T and life is never boring.....
  • »16.01.21 - 19:36
    Profile
  • Moderator
    Kronos
    Posts: 2014 from 2003/2/24
    Quote:

    sailor wrote:
    I have no idea why these HD4350cards doesn't work.



    Don't have these "AtomBIOS"? Meaning they would work with MorphOS IF you get past OF hangup AND if they got their basic PCI config from OF.

    Quote:


    If it is true also for PCI (not only AGP), it means, than PCI version is not the option for Efika.



    AGP builds up on PCI so it's safe to assume that all cards after a certain point will have to use a bridge-chip.

    As for the OF, the EFIKA is newer so that may amount to some changes. Also lot of things simple didn't make sense to be included with it.
    There was always just 1 IDE and 1 PCI(AGP) device to be possible so it is possible that they removed something to make place for other features.
    --------------------- May the 4th be with you ------------------
    Mother Russia dance of the Zar, don't you know how lucky you are
  • »16.01.21 - 21:00
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11218 from 2003/5/22
    From: Germany
    > Here Andreas wrote, that all chips newer than RV370 are with bridge chip.

    Actually, what I wrote is that all PCI/AGP cards with RV370 and newer (not "newer than"), except those with R420 and R481, have the GPU, which is PCIe, behind a bridge chip.

    > If it is true also for PCI (not only AGP) [...]

    Yes, of course it is. I explicitly referred to PCI cards such as your HD4350.

    > FireMV 2400 PCI [...] have RV380, so probably also with bridge.

    Yes.

    > this card cannot be compatible with MorphOS.

    RV380 is also what's on Radeon X600 XT, which is supported by MorphOS. It's also the GPU of the unofficially supported iMac G5 iSight (PowerMac12,1). Thus, the FireMV 2400 can be compatible with MorphOS, unless somehow omitted from whitelist.
  • »17.01.21 - 00:41
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    Quote:

    Amigaharry2 wrote:
    I think you should ask MOS-Team about that. Maybe also X86-emulation of Efika is different to Pegasos.

    Or Efika team ;-). I suppose it is probably Efika firmware related. This card is work in Pegasos2.
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »17.01.21 - 08:32
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    Quote:

    Kronos wrote:
    Don't have these "AtomBIOS"? Meaning they would work with MorphOS IF you get past OF hangup AND if they got their basic PCI config from OF.

    yes, they have AtomBios and work with MorphOS. And AmigaOS. Here Hans have blog with the same card.

    Quote:


    AGP builds up on PCI so it's safe to assume that all cards after a certain point will have to use a bridge-chip.

    You are right. I check the PCI card, and there is bridge chip on it: PEX8112. It is recomended chip for AmigaOS, as RadeonHD is optimized fot this.

    Quote:

    As for the OF, the EFIKA is newer so that may amount to some changes. Also lot of things simple didn't make sense to be included with it.
    There was always just 1 IDE and 1 PCI(AGP) device to be possible so it is possible that they removed something to make place for other features.

    It can be, of course. I will test these two more cards I have somewhere, and then select something more conservative like AGP R200/R300. ;-)
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »17.01.21 - 08:43
    Profile
  • Moderator
    Kronos
    Posts: 2014 from 2003/2/24
    Looking at the printout from the HD4350 it seems that it crashes after NOT finding a HD which could suggest a HW problem.

    EFIKA are known to be extremely sensitive when it comes to using any kind of adaptor/cable on the IDE, while that may not be the case here it could be that the GFX card is dragging some signal down to the point where it won't work on IDE.

    Not sure how mach power that card draws, but testing with a different (bigger) PSU might be worth a try.
    --------------------- May the 4th be with you ------------------
    Mother Russia dance of the Zar, don't you know how lucky you are
  • »17.01.21 - 09:52
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    Used HDD is old, I have it here for testing only. It is directly connected and it works with Radeon 9200 and 9700PRO. In this case is also message ATA not present, but booting continues with emulation:
    Code:
    ATA device not present or not responding
    EMULATION INT HANDLER ENTERED WITH:
    INT NO: 15


    With HD4350 cards it stops and cannot enter emulation and returns tangle of chars:
    Code:
    ATA device not present or not responding
    CCCˇTŐ2 aőÁÁÁÁaőÁÁÁÁaőÍÍÍ́MAőÁÁÁÁ AőŐŐŐՁM%őŮŮŮف%őÝÝÝÝ555)aő aőÁÉĹ aőÁÁÁÁaőÁсMAő́ Aő ÁM%őĺ偁%ő á555)MőÁÁÁMőĹÁÁÁMMőĹÁÁÁMőÁÁÁ%AőÁÁ9YUAµµ99i9A=9555)Mé%AőŮفMő сMő ŐQI]%Q!m9QIu˙44


    Message "ATA device not present or not responding" is also on Amigaharry2's log: here. It looks like it is "normal" ;-).

    PSU is powerful enough - 650W on testbed, quite new. It is not the issue. And powerdraw of HD4350 is smaller then 9700PRO.
    All pointed to Efika's "simplification", as you said.
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »17.01.21 - 10:21
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    Today I tried card from my Quad - X1900 G5 edition. On quad works with MorphOS perfectly.
    Efika boots, not stucked like HD4350, but no screen, nor OF nor MorphOS.
    OF is available via serial console:
    Code:
    EFIKA 5K2 Boot Strap [RELEASE BUILD] (c) 2002-2007 bplan GmbH (BUILD 20070122 84240)
    Running on CPU PVR: 0x80822014
    Running on system SVR: 0x80110022
    BIOS Code position: 0xFFF040D0
    Setup System Config... Done.
    Setup Memory Config... Done.
    Setup PCI... Done.
    Setup ATA... Done.
    Setup USB... Done.
    Setup ETH... Done.
    Setup AC97... Done.
    Memory Test skipped (Warmboot detected)
    cpu0: PowerPC,G2 CPUClock 396 Mhz BUSClock 132 Mhz (Version 0x8082,0x2014)
    channel 0 unit 0 : ata | WDC WD3200BEVE-00A0HT0 | 11.01A11
    ATA device not present or not responding
    Welcome to SmartFirmware(tm) for bplan EFIKA5K2
    Version 1.3 (20070122084838)
    SmartFirmware(tm) Copyright 1996-2001 by CodeGen, Inc.
    All Rights Reserved.
    Pegasos BIOS Extensions Copyright 2001-2007 by bplan GmbH.
    All Rights Reserved.
    Auto-boot in 5 seconds - press ESC to abort, ENTER to boot: Auto-boot in 5 seconds - press ESC to abort, ENTER to boot: Auto-boot in 4 seconds - press ESC to abort, ENTER to boot: Auto-boot in 3 seconds - press ESC to abort, ENTER to boot: Auto-boot in 2 seconds - press ESC to abort, ENTER to boot: Auto-boot in 1 seconds - press ESC to abort, ENTER to boot: Auto-boot in 0 seconds - press ESC to abort, ENTER to boot:
    /-|/-|/ Memory used before SYS_Init: 9MB


    ABox 1.30 (2.7.2018) © 1999-2018 by Ralph Schmidt, Emmanuel Lesueur, Teemu Suikki, Harry Sintonen
    PPC5200 ATA/ATAPI Driver@0: PIO Mode 4
    ide.device@0: ATA-HD WDC WD3200BEVE-0 <DIRECT_ACCESS>
    ide.device@0: Mount <DH0>
    ide.device@0: Partition <DH0> DosType 0x53465300 BootPri 0
    ide.device@0: Mount <DH1>
    ide.device@0: Partition <DH1> DosType 0x53465300
    !!! OpenScreen(): Could not find any valid modeids. No graphics card? !!!
    Hello, Ambient here. I couldn't open a screen so I'm trying to
    communicate through the serial port. Hopefully someone can see this.

    Please check the following:
    - working and supported graphics card
    - latest version of the boot.img kernel
    - booting from the correct device
    - driver installed in MOSSYS:Devs/Monitors

    If it still doesn't work, seek help on the MorphOS support mailing-lists
    or contact support@morphos-team.net
    myFreeClass : panelmessengerfamilyclass objectcount =1


    I used X1900 G5 with PCI-PCIe PEX 8111.
    And I think, (but not sure) that this powermac version have no Atombios.

    Now it looks like cards with Atombios are stucked with Efika, and cards behind PCI-PCIe bridge are mot visible. ( On Pegasos cards behind bridge are not visible for OF, but they are recognized in MorphOS).
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »18.01.21 - 16:42
    Profile
  • Yokemate of Keyboards
    Yokemate of Keyboards
    Andreas_Wolf
    Posts: 11218 from 2003/5/22
    From: Germany
    > I tried [...] X1900 G5 edition. [...] Efika boots [...], but no screen, nor OF
    > nor MorphOS. I used X1900 G5 with PCI-PCIe PEX 8111. [...] On Pegasos
    > cards behind bridge [...] are recognized in MorphOS

    Would be interesting to know if this card works with MorphOS on the Pegasos II.

    > I think, (but not sure) that this powermac version have no Atombios.

    Correct, it has a PPC ROM.
  • »18.01.21 - 23:01
    Profile
  • Acolyte of the Butterfly
    Acolyte of the Butterfly
    sailor
    Posts: 136 from 2019/5/9
    Quote:

    Andreas_Wolf wrote:
    Would be interesting to know if this card works with MorphOS on the Pegasos II.


    Yes, this card is also on the list for testing on Pegasos2. I am waiting for one component for improvised AGP-PCI-PCIe thing.
    Pegasos II 1.33GHz, AmigaOne X1000, Powermac G5 Quad, iMac G5, Powerbook G4 and Z10PE-D16 WS
    MorphOS, AmigaOS, Debian, Ubuntu, OSX, NetBSD, Win7 ;-)
  • »19.01.21 - 06:08
    Profile