NEW! The Hungarian Forum
  • Targhan
    From: USA
    Welcome to all of our Hungarian friends! I hope you all find the new forum helpful! A special thanks goes out to Warface, the Hungarian moderator.

Best Wishes,
    Your MorphZone Staff
  • »15.02.04 - 18:29
    Profile Visit Website
  • Priest of the Order of the Butterfly
    Priest of the Order of the Butterfly
    warface
    From: Hungary
  • »15.02.04 - 18:31
    Profile Visit Website
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    Chain-Q
    From: 1 AU, EU, DE/HU
  • »15.02.04 - 22:55
    Profile Visit Website
    warface
    From: Hungary
  • »15.02.04 - 22:59
    Profile Visit Website
    bbrv
    From: Earth
    Isten hozott!

:-)

R&B
  • »16.02.04 - 13:19
    Profile Visit Website
  • Just looking around
    Halihó! Üdvözlet mindanyiótoknak!

Amiga1200, 4000 után PC-s korszak. Kínlódás stb. Hackintosh próba után jutottam arra az elhatározásra, hogy a még fellelhető Mac Minik közül beszerzek egyet. Regisztráltam a MorphOS-t. Most örülök.

A kérdésem most jönne, remélem tud valamelyiktek rá válaszolni. Ugye MOS is létrehozza a maga Ramdisk-jét, mint anno az amiga s a startup-sequences-ben megadott utasítások alapján létrehoz egy Clipboard, Env, T könyvtárat. No ezek "eltűntek" a MOS Ramdiskből, persze csak a láthatóságuk szűnt meg. Ugyanolyan nevű könyvtárat nem lehet létrehozni, tehát ott vannak,de nem láthatóak. A legnagyobb baj, hogy a dopus4 sem tudja megmutatni s ezért nem működik csak a homokórát tekergeti.

Van valamelyőtöknek érdemi ötlete? Rég volt az az amigás korszak, akkor profin ment a hibaelhárítás, így ötven felett időbe telik míg visszatérnek az emlékek.

Köszönöm!

Amigás Üdv!
    Medcare
  • »19.01.21 - 10:13
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    NewSense
    From: Manchester, UK/GB
    Quote:

medcare wrote: A kérdésem most jönne, remélem tud valamelyiktek rá válaszolni. Ugye MOS is létrehozza a maga Ramdisk-jét, mint anno az amiga s a startup-sequences-ben megadott utasítások alapján létrehoz egy Clipboard, Env, T könyvtárat. No ezek "eltűntek" a MOS Ramdiskből, persze csak a láthatóságuk szűnt meg. Ugyanolyan nevű könyvtárat nem lehet létrehozni, tehát ott vannak,de nem láthatóak. A legnagyobb baj, hogy a dopus4 sem tudja megmutatni s ezért nem működik csak a homokórát tekergeti.

Van valamelyőtöknek érdemi ötlete? Rég volt az az amigás korszak, akkor profin ment a hibaelhárítás, így ötven felett időbe telik míg visszatérnek az emlékek....]

@ medcare (Google Translate) - Én is hozzátettem, hogy próbálja ki a jobb egérgombbal a menü opciót, vagy használja a Nézet váltása gombot, ha "böngésző" ablak módot használ (Környezeti beállítások> Ablak> Böngésző mód opció -> bejelölve / be van jelölve) a MorphOS-on, az "Ikon" nézetről -> "Minden fájl" nézetre váltáshoz, majd ha elégedett ezzel a lehetőséggel, válassza a pillanatképet.

Azt hiszem, ez csak a probléma - a RAM lemezen alapértelmezés szerint az ENV:, a vágólapok és a T: könyvtárak találhatók, egyszerűen nem láthatja őket, mivel alapértelmezés szerint az Ikon nézetet állítja be, amelyet inkább az Ambientben szeretnék beállítani Beállítások (ugyanaz a Windows opció, mint fent), mint "Miniatűrök"vagy"Minden fájl", a "Nézetmód öröklése" opcióval szintén bejelölték / ketyegett ezért. Üdvözlet vissza. 8-)

Kár, hogy eddig nem kaptál választ a magyar MorphOS-felhasználóktól, de remélhetőleg ez segít. 8-D

Könnyű elfelejteni az Amiga operációs rendszer működését hosszú idő után, ha nem használja! :-D
  • »19.01.21 - 23:15
    Profile
  • Just looking around
    Itt valami más a gond. A shellt megnyitva egy végeláthatatlan ENV: listát kapok. Olyan, mintha az ENV: létrehozáésakor egy ciklusba ugrana az utasítás. Csak ezért nem akarom újratelepíteni a rendszert. A startup-sequence-t beillesztettem az angol nyelvű hozzászólásomba. Bocsánat a google fordító miatt. Németül még tudnék írni, de a "szakmai", amiga angolt elfelejtettem.

Üdv!
  • »21.01.21 - 18:21
    Profile
  • Paladin of the Pegasos
    Paladin of the Pegasos
    NewSense
    From: Manchester, UK/GB
    @ medcare - Üdv!, Úgy gondolom, hogy most megoldotta a problémát a jPV néhány ötletével, ezért örülök, hogy a rendszere ismét megfelelően működik, élvezze! 8-D
  • »21.01.21 - 23:28
    Profile
  • Just looking around
    Krisz
    Sziasztok!

Van itt még valaki? Egy kis segítséget szeretnék kérni
  • »11.10.23 - 20:15
    Profile
  • Just looking around
    Krisz
    Sziasztok!

Van itt még valaki? Egy kis segítséget szeretnék kérni
  • »11.10.23 - 20:16
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    Chain-Q
    Van. És válaszoltam a PM-re amit küldtél. :)
  • »12.10.23 - 23:59
    Profile Visit Website
  • Just looking around
    Krisz
    Sziasztok!
    Ismét segítséget szeretnék kérni.
    Vettem egy Powermac G4 Mdd gépet,hogy MorphOS-t futassak rajta! Fel is telepítettem gond nélkül viszont van vele egy olyan problémám, hogy nagyon lassú valamiért a rendszer rajta :( A böngésző színte használhatattlan , ugyan ez a helyzet egyes játékoknál is! Jelenleg radeon 9000 Pro kártya van benne 64Gb-vel! A kérdésem az lenne hogy ha vennék egy pc-s videókártyát akkor azt flash nélkül használhatnám ? Tudom hogy MacOS-hez flashelni kell a videókártyát hogy működjön ,de Ha csak MorphOS-hez használnám a gépet? Sajnos nem nagyon találok olyan videókártyát ami gyárilag mac kompatibilis és legalább 128 MB-vel rendelkezik! Ha van is akkor aranyáron! A pc változatok viszont olcsón beszerezhetőek.
    Van egy Radeon 9250-es kártyám amit még Pegasos2-es gépemben használtam, azzal be se kapcsolt a Powermac! Aztán olvastam hogy le kell ragasztani a 3.és a 11-es érintkezőt ,hogy engedélyezve legyen powermac gépekbe ,ezt megtettem és utána be is kapcsolt a gép viszont képet nem adott :( De mintha azt olvastam volna hogy radeon 9600 és 9800-as kártyával a 2 érintkező leragasztása után működnie kell!

Előre is köszönöm!
  • »15.12.24 - 08:37
    Profile
  • Order of the Butterfly
    Order of the Butterfly
    Chain-Q
    Hali,

Bocs hogy csak most írok ide, de nem sok magyar van itt, és ritkán nézem ezt a fórumot mostanában. Az Amigaspirit.hu-n van MorphOS fórum is, esetleg ott érdemes mások tapasztalatai miatt is kérdezni...

A "nagyon lassú" az relatív. Mit értesz nagyon lassú alatt? A böngésző ígyis-úgyis nagyon lassú lesz valszeg, ahhoz képest amit egy modern rendszeren megszoktál, főleg mivel amit látsz annak többségét a CPU rendereli, és hát egy lassan 20 éves, egyprocesszoros gépből ennyit lehet kihozni egy modern webmotorral... Azon nem sokat fog egy erősebb grafkártya segíteni.

Ha pl. a videókártya memóriája kevés, akkor azon lehet gyorsítani egy nagyobb Radeon hozzáadásával, de átlagfelhasználásban jelentős különbséget, nem várnék. Játékok valamennyit gyorsulhatnak, de kérdés megint csak hogy mi az ami lassú és mennyire. Konkrétumok nélkül nehéz... (Pl. konkrétum: a neten láttam hogy ezen a gépen 1024x768-ban a Quake III az 50fps, nálam csak 10, miért).

A PC-s AGP-s Radeonokat mindenképpen flashelgetni kell, hogy Macben menjenek. A Pegasos II firmware-jében van egy x86 emu, emiatt a sima PC-s BIOS-os kártyák is inicializálódnak. Ez a Maceken nincs jelen, szóval ezek a kártyák nem működnek. Az újabb fajta, G5-be való PCI-Expressz Radeonok közül van olyan, ami MorphOS alatt működik, anélkül hogy Mac firmware lenne benne (de pl. a gép boot képernyője/firmware azon nem fog megjelenni), csak MorphOS alatt működnek.

De ezen belül is típus/gyártó/stb és nagyon nüanszos, hogy melyik flashelhető és utána megbízhatóan működik, és melyik nem. Indulásnak ennyi, ami hirtelen eszembe jut.
  • »20.12.24 - 02:26
    Profile Visit Website
  • Just looking around
    Krisz
    Quote:

Chain-Q wrote:
    Hali,

Bocs hogy csak most írok ide, de nem sok magyar van itt, és ritkán nézem ezt a fórumot mostanában. Az Amigaspirit.hu-n van MorphOS fórum is, esetleg ott érdemes mások tapasztalatai miatt is kérdezni...

A "nagyon lassú" az relatív. Mit értesz nagyon lassú alatt? A böngésző ígyis-úgyis nagyon lassú lesz valszeg, ahhoz képest amit egy modern rendszeren megszoktál, főleg mivel amit látsz annak többségét a CPU rendereli, és hát egy lassan 20 éves, egyprocesszoros gépből ennyit lehet kihozni egy modern webmotorral... Azon nem sokat fog egy erősebb grafkártya segíteni.

Ha pl. a videókártya memóriája kevés, akkor azon lehet gyorsítani egy nagyobb Radeon hozzáadásával, de átlagfelhasználásban jelentős különbséget, nem várnék. Játékok valamennyit gyorsulhatnak, de kérdés megint csak hogy mi az ami lassú és mennyire. Konkrétumok nélkül nehéz... (Pl. konkrétum: a neten láttam hogy ezen a gépen 1024x768-ban a Quake III az 50fps, nálam csak 10, miért).

A PC-s AGP-s Radeonokat mindenképpen flashelgetni kell, hogy Macben menjenek. A Pegasos II firmware-jében van egy x86 emu, emiatt a sima PC-s BIOS-os kártyák is inicializálódnak. Ez a Maceken nincs jelen, szóval ezek a kártyák nem működnek. Az újabb fajta, G5-be való PCI-Expressz Radeonok közül van olyan, ami MorphOS alatt működik, anélkül hogy Mac firmware lenne benne (de pl. a gép boot képernyője/firmware azon nem fog megjelenni), csak MorphOS alatt működnek.

De ezen belül is típus/gyártó/stb és nagyon nüanszos, hogy melyik flashelhető és utána megbízhatóan működik, és melyik nem. Indulásnak ennyi, ami hirtelen eszembe jut.

Szia!

Köszi hogy válaszoltál!

Nekem az a fura hogy pl. amikor elindítom a böngészőt ,betőltés közben annyira le terheli a procceszort hogy az egérmutató is akadozni kezd! 1,25Ghz procival szerintem nem lenne szabad, hiába hogy régi! Akkor vannak egyszerü SDL-es játékok amik annyira szaggatnak hogy az valami vicc! Emlékszem amikor Powerpc-c amiga 1200-as gépem volt azzal minden játék nagyon gyors volt! pedig az csak ,ha jól emlékszem 240MHZ-s volt! Viszont Quake2,Quake3 jó sebbeséggel megy ! Azért nem értem hogy akkor egy eygszerű kis 2d-s játék hogy tudja ennyire leterhelni a gépet? Gondolkodtam rajta hogy regisztrálom a MorphOS-t de így elment tőle a kedvem! Főleg a gyakori fagyások miatt! Igazábol azért vettem a PM gépet mert régen volt egy pegasos2 gépem ami tönkrement és az abba lévő HDD tartalmát akartam le menteni ami napokba telt mivel folyamatosan lefagyott a rendszer másolás közben! Egy külső usb dokkoló segítségével kötöttem össze a géppel. És most hogy végre sikerült lementenem az adatokat , most meg nem tudom kiírni DVD-re! Mindig valami hibaüzenetet ad a jalapeno! MakeCD fel sem ismeri a dvd írót, pedig régen Amigán tudtam használni. Már sajnos vettem 3 radeon kártyát. egy ATI Radeon 9600 256MB és radeon 9250 és egy Radeon 9200 SE. Azt tudom hogy le kell tiltani a 3. és a 11. érintkezőt ahhoz hogy működjön Mac gépen, de azt hittem hogy Flash nélkül is fog működni csak boot képernyő nélkül, úgy ahogy a MacPro 5.1 gépemben is. És ha vennék olyan videókártyát ami eredetileg G5-ös géphez van? pl. ez:
    https://www.ebay.com/itm/196898153589?_trkparms=amclksrc%3DITM%26aid%3D1110013%26algo%3DHOMESPLICE.SIMRXI%26ao%3D1%26asc%3D278304%2C276863%26meid%3Dc024e9a567864a2a8ecced969363878e%26pid%3D101879%26rk%3D1%26rkt%3D25%26sd%3D356383088385%26itm%3D196898153589%26pmt%3D1%26noa%3D0%26pg%3D3959035%26algv%3DSimRXIVINativeV1WithMMV3%26brand%3DApple%26fpg%3D0&_trksid=p3959035.c101879.m1851&itmprp=cksum%3A196898153589c024e9a567864a2a8ecced969363878e%7Cenc%3AAQAJAAABANuN8NTv9RukBYuYjtEJJJNvFpyIwr0PuRWg7Uh9FvFDc8kZlGyAizCxxsvbH6f3OpRlKT4gg5ApNjzBkjpHAeyO4n%252BEglUaCrKivJFsuMsJLTGbDidr1FecDesKYctVUBqYMkLV0b0Wm5gmr65EC6iBdidpIAN11GVfZIzguzAikbRSzI7%252BcnP7yccmExe7wS3f575EJnebFtsV39EZDjPLuhL3dGTCVliH4YSVB3EWY%252F2DHg6o7%252BobWJoUnl1ogybRC9pJuMKGIGHfMWwhKR6A%252BWVKtwXm4dW%252FGLC%252FynA69mx15O7a2yjShIy%252FXDbwkUzOjILiFujOf%252Fy87RgjUGc%253D%7Campid%3APL_CLK%7Cclp%3A3959035&epid=1901466773&itmmeta=01JFDG9JE2R6VNQSBG7BTHNY1Q

Előre is köszi

[ Edited by Krisz 20.12.2024 - 15:44 ]
  • »20.12.24 - 06:00
    Profile